Clicky


Taakstraf en voorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid voor vrachtwagenchauffeur na dodelijk ongeval

Taakstraf en voorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid voor vrachtwagenchauffeur na dodelijk ongeval
18-11-2021 14:21 | Ongevallen | auteur Redactie

ROTTERDAM - De rechtbank Rotterdam heeft vandaag een 48-jarige vrachtwagenchauffeur veroordeeld voor het veroorzaken van een ongeval met dodelijke afloop in het verkeer (art. 6 Wegenverkeerwet 1994). De rechtbank heeft  de man  veroordeeld tot een taakstraf van 200 uur en een voorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid voor de duur van twaalf maanden. 

Wisselen van rijstrook

De verdachte heeft op 3 juni 2020, op de A15 in Ridderkerk, bij het wisselen van rijstrook op een aanmerkelijk onvoorzichtige manier zijn vrachtwagen met aanhanger bestuurd. Verdachte heeft daar  met zijn vrachtauto een naast hem rijdende personenauto niet gezien en heeft deze auto daardoor geraakt. Die auto is toen via de andere rijstroken tot stilstand gekomen tegen de linker vluchtstrook. Een andere auto moest hierdoor plotseling remmen, waarna het slachtoffer met zijn motor tegen die auto is gebotst. De motorrijder is overleden aan de gevolgen van dit ongeval

Onoplettend

Van een vrachtwagenchauffeur wordt extra oplettend gedrag verwacht, zeker bij het wisselen van rijstrook. Het totale rijgedrag van de vrachtwagenchauffeur was zodanig dat sprake was van in aanzienlijke mate onoplettend rijden. De rechtbank heeft daarbij ook betrokken dat de extra spiegels niet optimaal door verdachte konden worden ingesteld. 

De rechtbank heeft aan verdachte de straf opgelegd die was geëist door de officier van justitie.