Clicky


Dode en ruim tien zieken door legionella-uitbraak in Schijndel

Dode en ruim tien zieken door legionella-uitbraak in Schijndel
18-11-2021 13:45 | Gezondheid | auteur ANP

SCHIJNDEL - In Schijndel zijn de afgelopen dagen meer dan tien mensen ziek geworden door de legionellabacterie. Een van hen is inmiddels overleden. De meeste mensen liggen in het ziekenhuis, heeft arts infectieziektenbestrijding Ariene Rietveld van de GGD Hart voor Brabant donderdag bekendgemaakt. De meeste besmette mensen zijn tussen de 60 en 90 jaar.

De bron van de infectie is nog niet gevonden, daar wordt naar gezocht. Volgens Rietveld is het aantal besmette mensen uitzonderlijk hoog. Ze benadrukte dat de uitbraak losstaat van corona.

De besmette mensen wonen met name in het centrum van Schijndel, zei burgemeester Kees van Rooij tijdens een ingelaste persconferentie via Teams. Hij noemde de uitbraak "zorgwekkend" en riep mensen op alert te zijn. Vier van de besmette mensen wonen in twee zorgcentra in Schijndel. Volgens Rietveld wonen daar veel kwetsbare ouderen die sneller dan anderen vatbaar zijn voor besmetting. De meeste mensen worden van een besmetting niet ziek, zei ze.

De GGD-arts zei te vrezen dat de ruim tien meldingen het topje van de ijsberg zijn en meer mensen besmet kunnen zijn of raken. Dit temeer omdat de bron van de besmetting nog niet is gevonden. De gemeente heeft voor de zekerheid de fonteinen in Schijndel uitgezet, aldus Van Rooij.

De zoektocht naar de besmettingsbron richt zich onder meer op jacuzzi's, koeltorens, wasstraten en waterzuiveringen. De bewoners van 34 appartementen van zorgcentrum Servaeshof in Schijndel moeten vrijdag hun woningen tijdelijk verlaten. Op advies van de GGD worden de waterleidingen er preventief chemisch gereinigd. De bewoners worden opgevangen in het naastgelegen Mgr. Bekkershuis.

De legionellabacterie kan in water zitten, en als dat verneveld wordt kan iemand worden besmet door inademing. Drinken is niet besmettelijk. Het duurt twee tot 14 dagen - meestal 5 tot 6 dagen - voordat iemand vervolgens ziek wordt. Klachten door een besmetting met legionella kunnen zijn hoge koorts, koude rillingen, verwardheid, kortademigheid, longontsteking, braken of diarree. De GGD roept mensen die deze klachten hebben op direct contact op te nemen met hun huisarts.

Kwetsbaar zijn vooral ouderen en mensen met een slechte gezondheid. Ook rokers lopen extra risico's, aldus de GGD. Legionellabesmettingen gaan niet van mens op mens.