Clicky


Op1: geen blokkade voor Forum, maar we willen wel debat

Op1: geen blokkade voor Forum, maar we willen wel debat
18-11-2021 10:52 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - Het besluit om woensdag in talkshow Op1 geen leden van Forum voor Democratie-politici uit te nodigen voor het gesprek over hun gedrag in de Kamer is "geen strikt beleid en geen cordon sanitaire". Dat stelt coördinator Bert Huisjes donderdag in een reactie. Presentator Charles Groenhuijsen zei in de uitzending dat politici die anderen bedreigen of oproepen tot bedreiging - wat Forum-parlementariërs de afgelopen week in de Kamer deden - die avond niet welkom aan tafel waren.

"Het is geen strikt omroepbreed beleid en al helemaal geen cordon sanitaire - we hebben Thierry Baudet de afgelopen jaren ook aan tafel gehad", legt Huisjes uit. "Maar we maken wel elke avond een heel bewuste keuze. In dit geval leek het ons niet in het belang van het gesprek om de agressors aan tafel te vragen."

Het programma ziet het als zijn taak om volksvertegenwoordigers een podium te bieden "en waar nodig het vuur aan de schenen te leggen". "Maar we zijn wel een gespreksprogramma. Wij bieden gasten de ruimte voor een debat. Dat is niet mogelijk bij gasten die alleen maar willen zenden."

Bekend verhaal

Baudet klaagde woensdag op Twitter dat hij en zijn collega's niet waren gevraagd voor het gesprek in Op1. "Wij nemen mensen die in het nieuws zijn altijd serieus", legt Huisjes uit. "Maar wij kennen zijn verhaal en zijn vergelijkingen tussen het coronabeleid en de Holocaust inmiddels wel. Als je Baudet uitnodigt, weet je wat er gebeurt: hij trekt het gesprek en daarmee het programma uit het lood."

Huisjes beklemtoont dat de keuze elke avond bij de eindredacteur van dat moment ligt. Op1 werd woensdagavond door Omroep MAX verzorgd. "Het kan natuurlijk zijn dat andere avonden een andere eindredacteur een andere keuze maakt."