Clicky

 
Transport Online - Voor 1,8 miljard euro aan levende dieren uitgevoerd

Voor 1,8 miljard euro aan levende dieren uitgevoerd

Voor 1,8 miljard euro aan levende dieren uitgevoerd
17-11-2021 08:52 | Transport | auteur Redactie | Esther van der Wal

DEN HAAG - In 2020 werd voor 1,8 miljard euro aan levende dieren ons land uitgevoerd. Duitsland en België zijn de grootste afnemers. De invoerwaarde van levende dieren bedroeg 1,1 miljard euro. Het dierentransport vindt met name over de weg plaats door (vracht)auto’s, gezamenlijk over 42 miljoen kilometer. Het CBS meldt voor het eerst cijfers over het transport van levende dieren, gecombineerd met de in- en uitvoerwaarde.

Varkens hadden met 795 miljoen euro de hoogste uitvoerwaarde, gevolgd door pluimvee met 310 miljoen euro. De uitvoer van levende dieren vindt voor het grootste deel plaats naar andere Europese landen. Met bijna 742 miljoen euro is de uitvoerwaarde voor Duitsland het hoogste. De export van varkens vormt met ruim 70 procent het overgrote deel hiervan. De uitvoerwaarde naar België (276 miljoen euro) bestaat voor bijna de helft uit de export van runderen.

Buiten Europa is de uitvoerwaarde van levende dieren naar de Verenigde Staten het hoogst. Dit land staat op de derde plaats van de ranglijst van belangrijkste uitvoerlanden. Dit komt met name door de hoge uitvoerwaarde van paarden, ezels, muildieren en muilezels (142 miljoen euro). Spanje en Italië maken de top vijf van bestemmingslanden van levende dieren compleet.

Vooral invoer van levend pluimvee

Buurlanden Duitsland en België zijn ook bij de invoer van levende dieren onze belangrijkste handelspartners. In de top tien van landen met de hoogste invoerwaarde staan alleen maar Europese landen. In 2020 was de invoerwaarde van levende dieren 1,1 miljard euro, voor het grootste deel pluimvee (601 miljoen euro). Van de invoer kwam voor 574 miljoen euro (51 procent) uit Duitsland en voor 332 miljoen euro (29 procent) uit België. Bij de invoer vanuit Duitsland komt 71 procent van de waarde voor rekening van pluimvee.

In waarde uitgedrukt worden varkens aanzienlijk minder ingevoerd dan uitgevoerd. De varkens komen met name uit België (invoerwaarde 50 miljoen euro), Denemarken (33 miljoen euro) en Duitsland (23 miljoen euro).

42 miljoen kilometer over de weg

Levende dieren worden vooral over de weg vervoerd. In 2020 reden Nederlandse voertuigen 41,9 miljoen kilometer met levende dieren, waarvan 64 procent binnen Nederland. Naast het wegvervoer werd een klein deel van de levende dieren met het vliegtuig of per zeeschip vervoerd. Het ging in 2020 om ruim 16 duizend vliegbewegingen. Met betrekking tot de zeevaart zijn geen cijfers beschikbaar over het aantal scheepvaartbewegingen met levende dieren. Met het vliegtuig worden onder meer paarden, pluimvee alsmede huisdieren, zoals honden of katten, vervoerd. In de luchtvaart wordt, in tegenstelling tot het wegvervoer of de zeevaart, ook het vervoer van huisdieren in het vrachtruim door particulieren meegeteld.

Gemiddelde rit met dieren 111 kilometer

In 2020 maakten Nederlandse auto’s ruim 376 duizend ritten met levende dieren over Nederlandse (301 duizend) en internationale wegen (75 duizend). Een rit met levende dieren over de weg was gemiddeld 111 kilometer. De ritten binnen Nederland waren gemiddeld 76 kilometer, de deels of geheel internationale ritten waren gemiddeld 254 kilometer.

Acht op de tien ritten met dieren over afstand van 10 tot 200 kilometer

In 2020 had 0,7 procent van alle ritten met goederen over de weg – door Nederlandse voertuigen – levende dieren als lading. De meeste van die ritten (82 procent) vonden plaats over een afstand tussen 10 en 200 kilometer.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,206
Diesel2,079

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden