Clicky


Giovinazzi: als geld regeert, is Formule 1 meedogenloos

Giovinazzi: als geld regeert, is Formule 1 meedogenloos
16-11-2021 12:15 | Bedrijfsauto Nieuws | auteur ANP

HINWIL - De Italiaanse coureur Antonio Giovinazzi denkt dat hij de Formule 1 vooral moet verlaten omdat zijn vervanger Guanyu Zhou een enorm sponsorbedrag meeneemt. De 22-jarige Zhou wordt volgend jaar bij Alfa Romeo de eerste Chinees in de Formule 1. Naar verluidt neemt Zhou omgerekend zo'n 26 miljoen euro aan sponsorgeld met zich mee.

"De Formule 1 is emotie, talent, auto's, risico, snelheid. Maar als geld regeert, kan Formule 1 ook meedogenloos zijn", schrijft Giovinazzi op Twitter. De 27-jarige Italiaan moet na drie jaar vertrekken bij Alfa Romeo. Het was lang onzeker of hij zou mogen blijven. De renstal uit Zwitserland maakte dinsdag bekend dat Giovinazzi plaats moet maken voor debutant Zhou.

"Ik geloof in de verrassing van een onverwacht resultaat, in grote of kleine overwinningen die door inzet worden behaald", aldus Giovinazzi bij een foto waarop hij als kind in een rode speelgoedauto van Ferrari zit. "Als dit mijn eerste foto in de Formule 1 was, dan moet de laatste nog gemaakt worden."

Perfecte combinatie

Teambaas Frédéric Vasseur erkent dat de komst van Zhou ook financieel interessant is voor Alfa Romeo. "Deze keuze is cruciaal voor de toekomst van ons bedrijf. We hebben niet alleen voor hem gekozen omdat hij Chinees is, maar het betekent wel een enorme stimulans voor het team, de sponsoren en de Formule 1 in het algemeen", zegt Vasseur tegen persbureau Reuters. "We zijn voor 200 procent gefocust op presteren. Maar we hoeven ook niet te ontkennen dat het budget daarvoor belangrijk is. Zowel marketingtechnisch als financieel is dit heel positief voor het team. En bovendien krijgen we een coureur die in de Formule 2 heeft aangetoond races te kunnen winnen. Een perfecte combinatie dus."

Zhou is dit jaar testcoureur bij Alpine en maakt al een paar jaar deel uit van het opleidingsprogramma van Renault. Volgens Vasseur verbreekt de Chinees alle banden met de Franse renstal.