Clicky

 
Transport Online - Na bijna 80 jaar onderzoek naar scheepsramp Van Imhoff

Na bijna 80 jaar onderzoek naar scheepsramp Van Imhoff

Na bijna 80 jaar onderzoek naar scheepsramp Van Imhoff
16-11-2021 12:06 | Algemeen | auteur Redactie

DEN HAAG - Bijna 80 jaar na dato komt er een onderzoek naar de ondergang van de Van Imhoff. Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) gaat zich vanaf vandaag verdiepen in de toedracht en nasleep van deze scheepsramp. Het koopvaardijschip werd op 19 januari 1942 door een Japans vliegtuig gebombardeerd. Meer dan 400 Duitse burgers kwamen om het leven.

De Nederlandse bemanning en bewakers verlieten het zinkende schip. De bijna 500 Duitse burgergeïnterneerden in het scheepsruim lieten ze achter. Meer dan 400 van hen kwamen om.

Deze burgers waren sinds mei 1940 vanwege hun Duitse afkomst in Nederlands-Indië geïnterneerd. Het was de bedoeling hen vanwege de verwachte Japanse aanval op Nederlands-Indië naar interneringskampen in Brits-Indië te brengen.

Rol van de Nederlandse staat

Het historisch onderzoek gebeurt op verzoek van de ministeries van Binnenlandse Zaken en Defensie. Het richt zich onder meer op de periode van internering, de scheepsramp zelf en de nasleep voor de nabestaanden. Ook de rol van de Nederlandse staat wordt onderzocht. 

Een gezicht voor de slachtoffers

Het is de bedoeling om de slachtoffers ‘een gezicht’ te geven. Daarvoor wil het NIMH samenwerken met nabestaanden. Het onderzoek neemt ongeveer 2 jaar in beslag. Naar verwachting worden de conclusies in 2024 gepresenteerd.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,102
Diesel1,722

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions