Clicky

 
Transport Online - Duitsland legt certificering gaspijplijn Nord Stream 2 stil

Duitsland legt certificering gaspijplijn Nord Stream 2 stil

Duitsland legt certificering gaspijplijn Nord Stream 2 stil
16-11-2021 12:05 | Buitenland | auteur ANP/DPA

BERLIJN - Duitsland heeft het certificeringsproces voor de omstreden gaspijplijn Nord Stream 2 voorlopig stilgelegd. De Duitse toezichthouder Bundesnetzagentur concludeerde dat de uitbater van de pijplijn geen Duits bedrijf was en dat is wel een vereiste volgens de Duitse wet.

Hoelang het certificeringsproces stilligt, hangt af van hoe snel die situatie is aangepast. Het is wel weer onwaarschijnlijker geworden dat Nord Stream 2 de gastekorten deze winter kan helpen verlichten.

Het bedrijf dat de aanvraag deed om Nord Stream 2 uit te baten zit in het Zwitserse Zug. Dat bedrijf heeft besloten om een Duits dochterbedrijf op te richten om het Duitse deel uit te baten. Dat dochterbedrijf moet vervolgens voldoen aan de eisen die de Duitse wet stelt om als "onafhankelijke doorvoer-uitvoerder" te gaan gelden.

Omstreden

Pas als aan die eisen is voldaan en het dochterbedrijf de aanvraag opnieuw heeft ingediend, herstart het Bundesnetzagentur de certificering weer. De deadline van 8 januari die de toezichthouder had om met een ontwerpbesluit te komen, schuift door de situatie naar achter. De Europese Commissie moet dat ontwerpbesluit vervolgens nog goedkeuren.

Nord Stream 2 is omstreden omdat Europa mogelijk te afhankelijk van Rusland zou worden voor de gasvoorziening. Bovendien kan Rusland met de nieuwe pijplijn landen als Oekraïne buitenspel zetten. Die krijgen nu nog betaald voor het gas dat over hun grondgebied wordt vervoerd.

De Duitse regering is altijd voorstander geweest van de pijpleiding. Wel is er nu oppositie van De Groenen die vermoedelijk deel gaan uitmaken van de nieuwe regering. Rusland heeft al meerdere keren gezegd dat als de certificering voor Nord Stream 2 er is, dat land direct meer gas kan gaan leveren. Tegelijkertijd heeft Rusland al enkele maanden besloten geen extra ruimte via de bestaande gasleidingen te boeken, waardoor critici stellen dat Moskou machtsspelletjes speelt.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,201
Diesel2,072

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden