Clicky

 
Transport Online - Frankrijk ontruimt groot migrantenkamp bij Duinkerken

Frankrijk ontruimt groot migrantenkamp bij Duinkerken

Frankrijk ontruimt groot migrantenkamp bij Duinkerken
16-11-2021 11:15 | Buitenland | auteur ANP

GRANDE-SYNTHE/PARIJS - De Franse politie heeft dinsdag bij Duinkerken een kamp ontruimd van ongeveer duizend migranten die hopen de oversteek naar Engeland te kunnen maken. De actie volgt op spanningen tussen Londen en Parijs over het toenemende migrantenverkeer in het Kanaal.

Afgelopen donderdag staken 1185 migranten in kleine bootjes het Kanaal over naar het Verenigd Koninkrijk, een dagrecord. De Britse regering noemde dat onaanvaardbaar en eiste actie van de Fransen. De Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin sprak maandag zijn Britse ambtgenoot Priti Patel, nadat hij in een interview had gezegd dat het VK moet stoppen de Fransen als boksbal te gebruiken voor interne politieke doeleinden.

Darmanin kondigde dinsdag aan dat hij de politie opdracht had gegeven het kamp in Grande-Synthe bij de haven van Duinkerken te ontruimen. Dat gebied is een van de belangrijkste punten van vertrek naar Engeland. De politie doet dat overigens vaker, ook bij Calais. Migranten krijgen de gelegenheid asiel aan te vragen, maar velen weigeren dat omdat ze meer kansen zien aan de andere kant van het Kanaal. Volgens een assistent van de minister was de opruimingsactie al gepland vóór het gesprek met Patel.

De relatie tussen de Britten en Fransen is in tientallen jaren niet zo slecht geweest. Parijs verwijt Londen te weinig visvergunningen te verstrekken voor Franse vissers in Britse wateren. Ook een Brits onderzeeërscontract en veiligheidspact met Australië is erg slecht gevallen bij de Fransen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,200
Diesel2,070

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden