Clicky


IG&H: Hypotheekomzet stijgt weer in derde kwartaal

IG&H: Hypotheekomzet stijgt weer in derde kwartaal
16-11-2021 09:06 | Financieel | auteur ANP

UTRECHT - De Nederlandse hypotheekmarkt is in het derde kwartaal weer gegroeid, meldt consultancybureau IG&H. Dat komt volgens het bureau door een forse stijging in de gemiddelde hypotheeksom, doordat de huizenprijzen blijven stijgen. In het tweede kwartaal kromp de hypotheekmarkt.

In juli, augustus en september werden er in totaal 129.000 hypotheken afgesloten. Dat is een stijging van 4,5 procent ten opzichte van april, mei en juni, toen er 109.000 hypotheken werden afgesloten. De groei komt met name door mensen die hun hypotheek oversluiten of een extra hypotheek hebben afgesloten. Tegenover dezelfde periode een jaar geleden steeg het aantal hypotheken licht.

De gemiddelde hypotheeksom steeg ten opzichte van het tweede kwartaal met 5,5 procent naar 367.000 euro. In het tweede kwartaal was dit 348.000 euro, ruim drie procent minder dan een kwartaal eerder.

Het aantal starters en doorstromers ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar bleef verder dalen. Zo waren er 2,6 procent minder startershypotheken en 7,6 procent minder doorstroomhypotheken. De stijging van de gemiddelde hypotheeksom maakte deze daling goed, aldus IG&H. Doorstromers blijven volgens het bureau de grootste groep, met 61.000 hypotheken het afgelopen kwartaal.

De totale hypotheekomzet kwam in de afgelopen drie maanden uit op 41 miljard euro. Dat is een stijging van 10 procent ten opzichte van het tweede kwartaal. Ten opzichte van dezelfde maanden een jaar geleden gaat het om een stijging van 12,2 procent.

In het tweede kwartaal was de totale hypotheekomzet 37 miljard, vanwege een daling van het aantal starters op de woningmarkt. In het eerste kwartaal van dit jaar was de omzet 40 miljard euro. Door de tijdelijke afschaffing van de overdrachtsbelasting waren er toen juist extra veel starters.