Clicky

 
Transport Online - NAVO: gevaar dat Rusland Oekraïne overrompelt neemt toe

NAVO: gevaar dat Rusland Oekraïne overrompelt neemt toe

NAVO: gevaar dat Rusland Oekraïne overrompelt neemt toe
15-11-2021 15:10 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

BRUSSEL - Rusland moet Oekraïne niet verder provoceren en agressief bejegenen, waarschuwt de NAVO. Topman Jens Stoltenberg maakt zich zorgen over alle troepen die Rusland aan de Oekraïense grens samentrekt. Daarmee groeit het gevaar dat Rusland Oekraïne verrast, stelt hij. Rusland kan sneller toeslaan en Oekraïne en zijn bondgenoten hebben minder tijd daar wat tegen te doen.

Rusland heeft inmiddels 100.000 man in de grensstreek verzameld, zegt Oekraïne. Het land maakt zich zorgen, omdat Rusland al eerder schiereiland de Krim inlijfde en rebellen in het oosten van het land te hulp schoot.

Stoltenberg bezweert de Oekraïense buitenlandminister Dmitro Koeleba, die hem maandag een bezoek bracht, dat hij op de NAVO kan rekenen. Oekraïne hoort niet bij het bondgenootschap, maar dat wil de soevereiniteit van het land wel beschermen. De NAVO-chef wil "niet te veel speculeren" over de "grote en ongebruikelijke opbouw" van troepen, "maar we moeten ook eerlijk zijn. Rusland heeft in het verleden laten zien dat het in staat is en bereid is geweld tegen Oekraïne te gebruiken."

De NAVO-topman zinspeelde op een verband tussen de spanningen rond Oekraïne, de migratiecrisis aan de grens tussen Belarus en de EU en spanningen op de Westelijke Balkan. Veel NAVO-landen zien daarin telkens de hand van Moskou. "Er gebeuren verschillende dingen op hetzelfde moment. We roepen Rusland op om te de-escaleren, de spanningen te verminderen en transparant te zijn over de militaire activiteiten in en rond Oekraïne", aldus Stoltenberg.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,928
Diesel1,899

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden