Clicky


 


Minderjarige (15) veroordeeld voor poging moord op leeftijdsgenoot op schoolplein Hoofddorp

Minderjarige (15) veroordeeld voor poging moord op leeftijdsgenoot op schoolplein Hoofddorp
15-11-2021 14:59 | Misdaad | auteur Redactie

ALKMAAR - De rechtbank Noord-Holland heeft een 15-jarige jongen (destijds 14 jaar) veroordeeld voor poging tot moord op een leeftijdsgenoot op 17 mei 2021. De verdachte ging het slachtoffer met een machete te lijf op een schoolplein in Hoofddorp. Het slachtoffer liep zeer ernstig letsel op. De verdachte krijgt 11 maanden jeugddetentie opgelegd, waarvan 140 dagen (4,5 maand) voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar.

De verdachte en het slachtoffer hadden de avond ervoor ruzie met elkaar en daagden elkaar uit. In een gezamenlijke groepschat bedreigde de verdachte het slachtoffer. Zo zei hij: ‘Zeg je ouders maar gedag, morgen sta ik voor je school’. En tegen een getuige zei hij meermalen ‘dat hij de jongen dood gaat maken’. Nadat zij een afspraak hadden gemaakt elkaar de volgende dag bij school te treffen, heeft verdachte meerdere mensen via Snapchat gevraagd of ze een machete voor hem hadden.

Op 17 mei 2021 verscheen de verdachte op de school van het slachtoffer. Uit de camerabeelden van de school blijkt dat hij direct met de machete voor zich uit op het slachtoffer is afgestormd. Hij heeft met hakkende en stekende bewegingen acht keer met de machete op het slachtoffer ingeslagen en hem diverse keren geraakt. Het slachtoffer is door af te weren een deel van zijn vinger kwijtgeraakt en hij had een snijwond in zijn dijbeen. Zijn duim moest bijna geamputeerd worden, maar is na een operatie behouden.

De rechtbank oordeelt dat er bij de verdachte geen sprake was van een plotselinge opwelling van waaruit hij handelde. Hij had een van tevoren bedacht plan dat hij uitvoerde. Dat het slachtoffer blijkens de camerabeelden en getuigen rustig was en niet provoceerde, heeft de verdachte niet op andere gedachten gebracht. Daarom is er volgens de rechtbank sprake van poging tot moord.

Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank enerzijds rekening met het zeer ernstige feit, dat op klaarlichte dag plaatsvond op het schoolplein, maar ook met de jonge leeftijd van de verdachte en zijn blanco strafblad. De verdachte heeft in voorarrest gezeten vanaf zijn aanhouding op de dag van het incident. Hij wordt veroordeeld tot 11 maanden jeugddetentie waarvan 140 dagen (4,5 maand) voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar. In die proeftijd moet hij zich aan een groot aantal voorwaarden houden, zoals zes maanden huisarrest, drie maanden elektronisch toezicht, dagbesteding, een leerstraf, een gebiedsverbod voor een deel van Hoofddorp en een contactverbod met het slachtoffer, dit alles onder toezicht en begeleiding van de jeugdreclassering.

Voor het slachtoffer is het een zeer traumatische ervaring geweest, bleek tijdens de zitting. Hij krijgt een vergoeding van 10.000 euro voor geleden immateriële schade en 240 euro voor beschadigde kleding.

 

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,267
Diesel2,090

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats