Clicky

 
Transport Online - Amerikaanse journalist Danny Fenster vrijgelaten na veroordeling in Myanmar

Amerikaanse journalist Danny Fenster vrijgelaten na veroordeling in Myanmar

Amerikaanse journalist Danny Fenster vrijgelaten na veroordeling in Myanmar
15-11-2021 14:37 | Buitenland | auteur ANP/AFP/RTR

NAYPYIDAW - Een Amerikaanse journalist is maandag in Myanmar uit de gevangenis vrijgelaten na zijn veroordeling tot elf jaar cel. De man is volgens zijn werkgever Frontier Myanmar, een website over onderdrukking in Myanmar, met een vliegtuig uit het land vertrokken.

Journalist Danny Fenster werd eind vorige week schuldig bevonden aan opruiing, schending van het verblijfsrecht in het land en deelname aan een illegale vereniging. Zijn vrijlating is het resultaat van onderhandelingen tussen een Amerikaanse oud-diplomaat en de junta in Myanmar. De Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken heeft de vrijlating verwelkomd. Ook zei hij opnieuw dat Fenster onterecht was vastgezet.

Fenster zat in totaal 176 dagen in een gevangenis. De 37-jarige journalist werd in mei opgepakt toen hij het land probeerde te verlaten. Myanmar verkeerde toen al enkele maanden in chaos. Op 1 februari vond een militaire staatsgreep plaats en daarop volgden veel demonstraties. Duizenden mensen werden opgepakt. Fenster was de eerste westerse journalist in jaren die in Myanmar werd veroordeeld.

Onder leiding van Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi zette Myanmar stappen richting een democratie. Suu Kyi trad in 2016 aan als regeringsleider bij de eerste democratische verkiezingen in decennia. Haar partij wist bij de verkiezingen van eind vorig jaar nog meer zetels te bemachtigen, waardoor de macht van het leger opnieuw kromp. Militairen spraken van verkiezingsfraude en grepen uiteindelijk weer de macht in het land.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,373
Diesel2,102

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 16 mei t/m zondag 22 mei

Alle Rijverboden