Clicky

 
Transport Online - Honderden technici leggen werk neer in Groningen en Noord-Holland

Honderden technici leggen werk neer in Groningen en Noord-Holland

Honderden technici leggen werk neer in Groningen en Noord-Holland
15-11-2021 11:28 | Financieel | auteur ANP

ZUIDBROEK - Honderden technici, installateurs en monteurs in de metaal- en technieksector hebben het werk neergelegd in een 24-uurs stakingen voor een betere cao. Er wordt gestaakt in Groningen en in Noord-Holland. In Groningen staan ongeveer tweehonderd actievoerders bij de Eurohal in Zuidbroek. In Velsen-Noord hebben zo'n honderd stakers zich gemeld bij het vakbondshuis, meldt een woordvoerder van vakbond FNV.

De stakers maken zich onder meer zorgen om het grote aantal openstaande vacatures in de sector, het fysiek zware werk en de gevolgen van de inflatie op de koopkracht. Verder moeten ook jongeren als volwassene betaald worden, vinden ze. "We willen af van het jeugdloon. Als je 18 bent, ben je gewoon volwassen. Deze sector schreeuwt ook om jonge mensen, dan moet je ook goed loon bieden", aldus de woordvoerder.

Eerder was er al een ultimatum aan de werkgevers gesteld, maar dat werd afgewezen. De standpunten over onder meer het loon en een regeling voor zware beroepen liepen te ver uiteen. Het loonbod noemt de bond "belabberd". De komende week wordt op meer plekken in het land gestaakt, meldt de woordvoerder. Tot en met 22 november verwacht de bond op zes andere plekken acties.

De FWT

De Federatie Werkgeversorganisaties Techniek (FWT), die de onderhandelingen voert namens de werkgevers, laat weten de acties te betreuren. "Dit leidt alleen maar tot schade aan de bedrijven", zegt FWT-hoofdonderhandelaar Ron Follon. Hij benadrukte dat de voorstellen van de bond "absoluut niet haalbaar" waren, omdat ze de "continuïteit van de ondernemingen onder druk zetten". Follon herhaalde de eerdere oproep aan de bond om terug te keren naar de onderhandelingstafel.

Er vallen bijna 320.000 mensen onder de cao Metaal & Techniek, die geldt voor medewerkers van bedrijven in de kleinmetaal, de installatie- en isolatiesector, de carrosseriebouw en goud- en zilversmeden. Dat zijn bij elkaar ongeveer 28.000 bedrijven. Eerder dit jaar was er al een maandenlange stakingsgolf door personeel bij grotere metaal- en technologiebedrijven, die onder de cao Metalektro vallen. Vakbonden en werkgevers in deze sector sloten in juli een akkoord over een nieuwe cao, waar de achterban in september mee instemde.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,986
Diesel1,890

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden