Clicky

 
Transport Online - Voorzitter klimaattop spreekt spijtig van fragiele overwinning

Voorzitter klimaattop spreekt spijtig van fragiele overwinning

Voorzitter klimaattop spreekt spijtig van fragiele overwinning
14-11-2021 00:08 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

GLASGOW - Alok Sharma, die als voorzitter van de klimaattop twee weken lang alle openbare sessies leidde, zei dat in Glasgow "geschiedenis is geschreven". Later sprak hij tegenover verslaggevers van een "fragiele overwinning". Hij had onder meer gehoopt dat de formulering over steenkool in het slotakkoord niet op het laatste moment aangepast had hoeven te worden.

Na afloop van de klimaattop feliciteerde Sharma de aanwezige delegaties met de overwinning. "Dit is echte vooruitgang om 1,5 graad binnen bereik te houden", stelde Sharma. Even later zei de zichtbaar geëmotioneerde voorzitter echter dat de wijze waarop de top verlopen was hem "diep speet".

"Natuurlijk had ik liever gehad dat de originele tekst over steenkool in het akkoord behouden was gebleven", aldus Sharma. India weigerde op het laatste moment teksten over steenkool goed te keuren, waardoor de teksten over het gebruik van de fossiele brandstof veranderden van "uitfaseren" naar "afbouwen". "Hoe dan ook staat er iets in over steenkool en ik denk niet dat iemand aan het begin van dit proces noodzakelijkerwijs had verwacht dat dat zou lukken", zei Sharma.

Opwarming van de aarde

Op de top werd herhaald hoe belangrijk het is om de opwarming van de aarde tot deze grens te beperken. Toestaan dat de gemiddelde temperatuur op aarde 2 graden stijgt ten opzichte van pre-industriële tijden, het maximaal toelaatbare volgens het klimaatakkoord van Parijs, zou "een doodvonnis" zijn, zei Sharma. Hij wees op de positie van kwetsbare eilandstaten, die door een stijgende zeespiegel in hun voortbestaan worden bedreigd.

De voorzitter beschreef 1,5 graad als een patiënt met "een zwakke pols", die "alleen zal overleven als we onze beloftes houden en omzetten in snelle actie". Want in Glasgow is vooral afgesproken hoe het pad eruit moet zien om de opwarming te beperken. Om dat doel te bereiken zullen landen uitvoering moeten geven aan het verzoek uit de slotverklaring om hun klimaatambities snel aan te scherpen. Er is nog altijd een groot gat te dichten, beaamde Sharma. "Ons werk moet doorgaan en dat moeten we samen blijven doen."

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,384
Diesel2,088

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 23 mei t/m zondag 29 mei

Alle Rijverboden
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats