Clicky


Oranje verspeelt voorsprong van 0-2 en mag nog niet naar WK

Oranje verspeelt voorsprong van 0-2 en mag nog niet naar WK
13-11-2021 22:50 | Sport | auteur ANP

PODGORICA - Het Nederlands elftal heeft een prachtige uitgangspositie op deelname aan het WK in Qatar uit handen gegeven. Oranje verspeelde in de slotfase van het uitduel met Montenegro een voorsprong van 0-2 (2-2). Daardoor moet de nationale ploeg dinsdag nog vol aan de bak tegen Noorwegen in een lege Kuip.

Oranje verdedigt in de laatste groepswedstrijd tegen Noorwegen een voorsprong van 2 punten op Noorwegen en Turkije. Een gelijkspel tegen de Noren is waarschijnlijk voldoende voor rechtstreekse kwalificatie, omdat Oranje een veel beter doelsaldo heeft dan beide overgebleven concurrenten.

Alleen de groepswinnaar plaatst zich rechtstreeks voor het WK van eind volgend jaar in Qatar. De nummer 2 gaat naar de play-offs voor het WK. Oranje kan ook nog als derde eindigen als het van de Noren verliest en Turkije bij Montenegro wint. Dan is het uitgeschakeld voor het WK.

Tiende en elfde treffer

Memphis Depay bracht Nederland in Montenegro op de drempel van het WK, met treffers in de 25e en 54e minuut. Hij benutte eerst een strafschop nadat Davy Klaassen licht was geraakt door Masko Jankovic. Hij verzilverde vervolgens een goede voorzet van Denzel Dumfries. Het waren alweer zijn tiende en elfde treffer in deze WK-kwalificatie. De spits van FC Barcelona heeft in 2021 al 16 keer gescoord. Na zijn beide treffers had het er alles van weg dat Oranje ging profiteren van de halve misstap van Noorwegen eerder op zaterdag tegen Letland (0-0).

Montenegro vocht voor wat het waard was voor slechts 2200 toeschouwers, waaronder 200 Nederlandse fans. Maar sterspeler Stefan Jovetic ontbrak bij de thuisploeg. Hij testte positief op corona, net als zijn ploeggenoten Adam Marusic en Aleksandar Scekic. Bondscoach Miodrag Radulovic kon ook al geen beroep doen op de geblesseerde Stefan Mugosa en Nikola Vukcevic. Na de tweede treffer van Depay leek het verzet van Montenegro gebroken.

Van Gaal wisselde Donyell Malen in de rust al voor Steven Bergwijn. Na de 0-2 voerde hij nog vier wissels door. Er leek weinig meer aan de hand totdat Ilija Vukotic in de 82e minuut voor de 1-2 tekende en Nikola Vujnovic vier minuten later na onzeker ingrijpen van Daley Blind ook nog gelijkmaakte. Zo droop Oranje af in het Gradski-stadion van Podgorica, waar het er lang van weg had dat de nationale ploeg zich na 8 jaar weer voor het WK ging plaatsen.