Clicky

 
Transport Online - Veel, horecazaken lijken zich niet te gaan houden aan sluitingstijd van 20:00 uur

Veel, horecazaken lijken zich niet te gaan houden aan sluitingstijd van 20:00 uur

Veel, horecazaken lijken zich niet te gaan houden aan sluitingstijd van 20:00 uur
13-11-2021 19:13 | Coronavirus | auteur ANP

DEN HAAG - Vele horecazaken lijken zich niet te gaan houden aan de nieuwe sluitingstijd van 20.00 uur die vanaf zaterdag geldt. Een rondgang door het ANP in verschillende steden maakt duidelijk dat veel ondernemers niet van plan zijn de deuren eerder dicht te gooien.

In onder andere Den Haag, Leeuwarden, Zwolle en Breda zijn veel ondernemers niet bereid de deuren om 20.00 te sluiten. Volgens horecaondernemer Johan de Vos van de Bredase afdeling van Koninklijk Horeca Nederland (KHN) is het beleid van het kabinet niet uit te leggen. Hij is naar eigen zeggen niet doof en blind voor de problemen in de zorg. Maar tijdens de persconferentie vrijdag werd er volgens hem bijna met geen woord gerept over de problemen daar, maar ging het vooral weer over de beperkingen voor de horeca.

De Vos wijst ook op eerdere beloftes die werden gedaan. "Per 1 november zouden we van de maatregelen af zijn. Als ondernemer neem je weer mensen aan, breng je je voorraad op orde en dan krijg je dit." Wat De Vos maar ook andere ondernemers steekt, is het gebrek aan duidelijkheid over steun in de sector.

Tekortkoming

Ook Dennis Kaatman, kroegbaas in Zwolle, wijst op die tekortkoming in het beleid. Volgens hem zijn ook in Zwolle veel kroegen na 20.00 nog open. "Hoe kun je ons dichtgooien als er nog niets bekend is over compensatie." Kaatman wijst er vooral op dat de natte sector keihard wordt gepakt. "We snappen dat er wat moet gebeuren om de coronacijfers omlaag te krijgen. Maar dit is niet de manier. De pot is leeg." Ook Kaatman zegt "net weer een beetje op stoom" te zijn. Hij vreest ook voor de inkomens van de ambulante medewerkers die onzeker zijn geworden. Veel van het personeel is bijvoorbeeld student en afhankelijk van het loon.

Ook in Leeuwarden zijn er tientallen kroegen die aangeven na 20.00 open te blijven. Kroegbaas Ton Eijer vertelt in Trouw dat het soms nodig is om "dwars" te zijn. "Telkens weer is er iets aan de hand en wordt er aan het knopje horeca gedraaid."

Waarschuwing

Maarten Hindeloopen van de Haagse KHN-afdeling denkt dat verschillende ondernemers in de stad zich niet aan de nieuwe sluitingstijd zullen houden. Volgens hem is het ergste wat er kan gebeuren, dat je een waarschuwing krijgt. Hij wijst daarbij ook op de onduidelijkheid over compensatie. "Wij gaan om 20.00 uur dicht als het kabinet ook met duidelijkheid komt ", zegt hij.

Bij KHN is er begrip voor de ondernemers die besluiten om niet om 20.00 de deur op slot te draaien. KHN-voorzitter Robèr Willemsen wees er vaker op dat er weinig coronabesmettingen toe te schrijven zijn aan de sector.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,360
Diesel2,078

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 23 mei t/m zondag 29 mei

Alle Rijverboden