Clicky

 
Transport Online - De Mercedes-Benz Actros bestaat 25 jaar

De Mercedes-Benz Actros bestaat 25 jaar

De Mercedes-Benz Actros bestaat 25 jaar
12-11-2021 13:48 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie

STUTTGART - Brandstofefficiëntie, voertuigbeschikbaarheid, comfort en veiligheid voor de chauffeur en alle andere weggebruikers zijn centrale factoren voor transportbedrijven bij het kiezen van het beste voertuig voor hun vloot. Vijfentwintig jaar geleden sloeg Mercedes-Benz met de Actros een nieuwe weg in, specifiek voor het langeafstands- en distributievervoer. De eerste generatie, gelanceerd in 1996 ter gelegenheid van de 100ste verjaardag van de truck die in 1896 door Gottlieb Daimler werd uitgevonden, markeerde het begin van een modelreeks die tot op de dag van vandaag aan de top van zijn marktsegment staat.

"Al een kwart eeuw is de Actros het vlaggenschip van ons productportfolio", zegt Andreas von Wallfeld, hoofd Marketing, Sales & Services, Mercedes-Benz Trucks. Wereldwijd meer dan 1.4 miljoen verkochte trucks is het bewijs van het buitengewone succes van dit model.  Het feit dat elke Actros de titel "International Truck of the Year" heeft gewonnen bewijst het succes van dit model.

Pioniersrol

Sinds 1996 speelt elke Actros-generatie een pioniersrol op het gebied van veiligheid, optimaal brandstofverbruik, netwerk en comfort. De Actros 1 blinkt uit met zijn elektronisch remsysteem (EBS), volledig automatisch schakelen, een CAN-bus en een megaspace-cabine met vlakke vloer.

Hoogtepunten van de Actros 2 waren adaptieve cruisecontrol, Active Brake Assist, Lane Keeping Assist, Powershift-transmissie en een nieuw opbergconcept.

De Actros 3 beschikte over indrukwekkende eigenschappen zoals de licht- en regensensor en het doorontwikkelde noodremsysteem Active Brake Assist en de vernieuwde Powershift-transmissie, voordat de Actros 4 vervolgens met de nieuwe motorgeneratie met Euro VI-specificatie, de GPS volledig nieuwe normen zette cruise control-systeem Predictive Powertrain Control, een doorontwikkelde Powershift,

De nieuwe Actros, vier keer wereldpremière

De Actros 5, die sinds 2018 leverbaar is, beleefde vier wereldpremières. Met Active Drive Assist (ADA) ging het eerste assistentiesysteem ter wereld voor semi-automatisch rijden (niveau 2) in serieproductie. ADA ondersteunt de chauffeur onder bepaalde omstandigheden actief bij de langs- en zijgeleiding van de vrachtwagen en kan automatisch de afstand tot de voorligger aanhouden, versnellen en ook sturen als aan de noodzakelijke systeemvoorwaarden zoals voldoende bochtradius of duidelijk zichtbare wegmarkeringen wordt voldaan.

Nog meer bescherming voor voetgangers wordt geboden door Active Brake Assist 5, het noodremsysteem dat maximaal kan remmen als reactie op bewegende personen. Ook werden voor het eerst de buitenspiegels van een vrachtwagen verwijderd. In plaats daarvan is de nieuwe Actros standaard uitgerust met de MirrorCam.

De vierde wereldpremière gold voor de werkplek van de vrachtwagenchauffeur: de multimediacockpit in de nieuwe Actros bestaat uit twee grote kleurendisplays: het primaire kleurendisplay achter het stuur en het secundaire display in de vorm van een touchscreen. Sinds juni 2021 biedt de nieuwste Actros-generatie Active Drive Assist (ADA 2) van de tweede generatie als optionele uitrusting. De daarin opgenomen subfunctie Noodstopassistent kan een noodstop initiëren als de bestuurder het stuur niet meer bedient, ondanks zichtbare en hoorbare waarschuwingen.

Daarnaast is er Active Sideguard Assist, ook beschikbaar sinds juni 2021. Dit verbeterde afslaghulpsysteem waarschuwt de bestuurder niet langer alleen voor bewegende voetgangers of fietsers aan de bijrijderszijde: als de bestuurder vervolgens niet op tijd op de waarschuwingen reageert.

Het paradepaardje van de nieuwste Actros-generatie is de dit jaar geïntroduceerde Actros L met verbeterde cabinegeluidsisolatie, comfortabele ruimte, een nog betere zitpositie en optioneel verkrijgbare, nieuw ontworpen LED-koplampen.

Speciale modellen met een "wauw" effect

Voor professionele vrachtwagenchauffeurs die van innovatie houden en voor vrachtvervoerders die zelf rijden, wiens vrachtwagen hun thuis is en die waarde hechten aan persoonlijke stijl en hoog comfort, heeft Mercedes-Benz Trucks regelmatig beperkte speciale modellen van de Actros uitgebracht naast hun seriemodellen - zoals de Actros-edities Black Liner en White Liner, Edition 1, of, pas vorig jaar, Edition 2. Met een extra selectie van uitrustingen in het interieur en het exterieur, en speciale designelementen, hebben de voertuigen altijd een onmiskenbaar karakter gehad met een hoog herkenningsniveau.

De eActros: opgeladen en klaar

Ten slotte begon bij Mercedes-Benz Trucks in 2021 een nieuw tijdperk met de eActros. Eind juni 2021 werd de eerste in serie geproduceerde elektrische vrachtwagen met driepuntige ster speciaal voor het zware distributietransport aan het wereldpubliek gepresenteerd. Het technologische hart is de aandrijfeenheid met twee geïntegreerde elektromotoren en twee - snelheidsoverbrenging.

Beide motoren zorgen voor een indrukwekkend rijcomfort en uitstekende voertuigdynamiek, terwijl de stille en lokaal emissievrije elektrische aandrijving ervoor zorgt dat de truck ook kan worden gebruikt voor nachtleveringen en het binnenrijden van binnensteden met rijverboden voor dieselvoertuigen. De eActros is een duidelijk commitment van Mercedes-Benz Trucks aan lokaal CO 2 -neutraal goederenvervoer over de weg.

Foto's

 • Bentvelzen Transport
  Bentvelzen Transport
 • Hilmi Kilic
  Vale Logistics
 • Hilmi Kilic
  Vale Logistics
 • Hilmi Kilic
  Vale Logistics
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,938
Diesel1,912

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden