Clicky


Nog geen overeenstemming over coronaregels na Catshuisoverleg

Nog geen overeenstemming over coronaregels na Catshuisoverleg
11-11-2021 23:32 | Coronavirus | auteur ANP

DEN HAAG - Het kabinet is er na het Catshuisoverleg nog niet volledig uit wat het moet doen met de coronaregels. Volgens ingewijden moet er vrijdag tijdens een corona-overleg met de volledige ministersploeg nog veel worden uitgewerkt. De hoofdlijnen zouden al wel staan, aldus betrokkenen.

Donderdagavond waren alleen de meest betrokken ministers aanwezig. Ze werden bijgepraat door RIVM-baas Jaap van Dissel.

Het overleg ging volgens bronnen moeizaam. Een betrokkene zei dat er "grote verdeeldheid" was, onder meer wegens zorgen over het draagvlak voor strengere coronaregels. Het overleg, dat in de middag zou eindigen, werd donderdagavond voortgezet omdat er nog geen overeenstemming was.

Ingewijden zeggen dat er een pakket maatregelen komt voor de korte termijn en een pakket voor de langere termijn. Bijvoorbeeld de uitbreiding van het coronatoegangsbewijs naar andere sectoren vergt een wetswijziging en dat kost tijd. Om de tussenliggende periode te overbruggen zou het kabinet willen teruggrijpen op maatregelen die het eerder nam. Mogelijk gaat het dan om het gedeeltelijk of volledig sluiten van bepaalde sectoren. Het OMT zou geadviseerd hebben om onder meer theaters te sluiten. Ingewijden zeggen dat het kabinet dit niet gaat besluiten.

Het kabinet heeft het OMT ook gevraagd of een vuurwerkverbod tijdens de jaarwisseling weer nodig is. Een dergelijk verbod is donderdag tijdens het Catshuisoverleg echter nog niet inhoudelijk besproken.

Dat er maatregelen komen, lijkt vrijwel zeker. Donderdag bereikte het aantal besmettingen een nieuw dagrecord. Het RIVM meldde meer dan 16.000 besmettingen. Vrijdagavond is er weer een persconferentie van demissionair premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge.