Clicky


Grote drukte in Den Bosch, burgemeester tevreden over verloop

Grote drukte in Den Bosch, burgemeester tevreden over verloop [+video]
11-11-2021 19:36 | Binnenland | auteur ANP

DEN BOSCH/MAASTRICHT - In Den Bosch zijn donderdagmiddag zo'n 25.000 feestvierders op de been om de 11e van de 11e te vieren. Op sociale media is te zien dat het op sommige plaatsen heel erg druk is en mensen dicht op elkaar staan. Een woordvoerder van de gemeente zei inderdaad de indruk te hebben dat het op sommige plekken drukker is dan op andere. "We proberen mensen te bewegen om zich naar andere terreinen in de stad te verplaatsen", zei hij. "In het algemeen hebben we de indruk dat het goed verloopt. We zijn tevreden."

Ook burgemeester Jack Mikkers vindt dat het goed gaat, laat zijn woordvoerder weten. Hij wijst op de strenge regels die nageleefd worden en waar iedereen zich aan lijkt te houden. In 'Oeteldonk' vieren mensen feest in de vele cafés op meerdere plekken in de binnenstad. Zonder kaartje en coronapas kom je de rond de kroegen afgezette gebieden niet in. Volgens Mikkers zijn er geen mensen van buiten Den Bosch zonder kaartje gekomen. "Dat zou geen enkele zin hebben", aldus zijn woordvoerder. "Zonder kaartje kun je beter wegblijven."

De zegsman benadrukt dat normaal tijdens de 11e van de 11e tussen de 50.000 en 60.000 mensen feesten in de Bossche binnenstad. Nu zijn er dat 25.000 in een "totaal gecontroleerde setting", aldus de zegsman. "We hebben alle centrale evenementen afgelast, zetten de kroegen gecontroleerd open. In veel andere steden zie je dat de kroegen ongecontroleerd open zijn. Daar kunnen mensen hun eigen gang gaan. Dan is onze aanpak beter."

Reacties op sociale media

Mikkers kon de kroegen immers niet sluiten, dit was de enige mogelijkheid die de burgemeester had om het goed te reguleren, aldus de woordvoerder.

De reacties op sociale media over de drukte in Den Bosch lopen uiteen. "In Limburg wordt terecht alles afgelast en dan zie je dit", schrijft iemand. "Advies aan alle ziekenhuizen buiten Brabant: de komende maand geen enkele coronapatiënt opnemen die uit Den Bosch komt. Wij, de rest van Nederland, willen niet boeten voor dit wanstaltige zootje feestvierders", vindt iemand anders. Maar er zijn ook veel positieve geluiden. "Dit is gewoon goed geregeld in Den Bosch. En tevens 87 procent is gevaccineerd toch?" En iemand vindt: "Straat is afgesloten, beperkte toegang (met vooraf gekochte) polsbandje en QR. Alles keurig binnen de regels, net als bij bijv. voetbalstadions."