Clicky

 
Transport Online - Greenpeace: minder vluchten helpen klimaat meer dan extra bomen

Greenpeace: minder vluchten helpen klimaat meer dan extra bomen

Greenpeace: minder vluchten helpen klimaat meer dan extra bomen
10-11-2021 16:32 | Algemeen | auteur ANP

GLASGOW - Compensatie voor vervuiling door luchtvaart in de vorm van bomen, het gebruik van duurzame brandstoffen en het gokken op nieuwe, nog niet bestaande technieken zijn geen voldoende oplossingen om de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs te bereiken. Dat zegt Greenpeace.

De milieuorganisatie is daarom ontstemd over een verklaring die het nieuwe, door Groot-Brittannië geïnitieerde klimaatinitiatief International Aviation Climate Ambition Coalition (IACAC) tijdens de klimaattop in Glasgow heeft gepresenteerd. Ook de Nederlandse organisatie Natuur & Milieu geeft aan "ongelofelijk teleurgesteld" te zijn.

De verklaring is erop gericht de luchtvaartemissies omstreeks 2050 zodanig terug te brengen dat ze kloppen met het streven zoals dat in Parijs is vastgelegd. Greenpeace bestempelt het stuk van de IACAC echter als "greenwashing". Het ziet er volgens de milieuorganisatie groener uit dan het in werkelijkheid is. Compenserende en zogenoemde duurzame vliegtuigbrandstoffen worden "omarmd", terwijl het aantal vluchten zou moeten verminderen en er meer zou moeten worden ingezet op bijvoorbeeld de trein, zegt Greenpeace. Die roept de Europese leiders en de Europese Commissie op om de verklaring niet te ondertekenen. De milieuorganisatie dringt er bij hen op aan om korteafstandsvluchten te verbieden en te investeren in het spoor.

Natuur & Milieu stelt dat het "volstrekt onmogelijk en onrealistisch" is "om te denken dat het met vrijwillige CO2-compensatie, duurzame brandstoffen en efficiënter vliegtuigen lukt om de uitstoot terug te dringen naar een niveau dat voor het Parijs-akkoord voldoende is".

Er wordt ook wel heel erg geleund op bomen planten, vindt Greenpeace, maar "met compensatie maak je de schade aan het klimaat niet ongedaan." Volgens Greenpeace wordt ook te veel vertrouwd op technieken die nog niet bestaan of voorlopig nog niet beschikbaar zijn. Natuur & Milieu stelt dat alleen zaken als een hogere belasting op vliegtickets en kerosine en een CO2-plafond voor de luchtvaart instrumenten zijn die kunnen helpen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,479
Diesel2,314

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 27 juni t/m zondag 3 juli

Alle Rijverboden