Clicky


Oud-adviseurs Trump gedagvaard in zaak bestorming Capitool

Oud-adviseurs Trump gedagvaard in zaak bestorming Capitool
08-11-2021 23:46 | Buitenland | auteur ANP/RTR

WASHINGTON - De commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden die de bestorming van het Capitool op 6 januari onderzoekt, dagvaardt zes voormalige topadviseurs van oud-president Donald Trump. Zij moeten getuigen en documenten overleggen.

Het gaat om Trumps voormalige veiligheidsadviseur Michael Flynn, oud-politieman Bernard Kerik, juridisch strateeg John Eastman en drie leden van Trumps campagneteam. Eastman en Kerik waren in de eerste week van januari aanwezig in het ‘commandocentrum’ waar Trump-aanhangers de inspanningen om de verkiezingsuitslag aan te vechten coördineerden, schrijft The Washington Post.

Een andere betrokkene, Trumps oud-adviseur Steve Bannon, heeft geweigerd voor de commissie te getuigen over zijn rol bij de aanval op het parlementscomplex. Uitlatingen voorafgaand aan de bestorming dat de "hel gaat losbreken" weigert hij toe te lichten, zich beroepend op immuniteit die adviseurs van de president zouden hebben. Het Huis van Afgevaardigden oordeelde onlangs dat Bannon daarom moet worden vervolgd voor minachting van het parlement.