Clicky

 
Transport Online - Wopke Hoekstra: Brussel schrijft niet in detail herstelplan voor

Wopke Hoekstra: Brussel schrijft niet in detail herstelplan voor

Wopke Hoekstra: Brussel schrijft niet in detail herstelplan voor
08-11-2021 19:44 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

BRUSSEL - Het ligt voor de hand de Nederlandse arbeidsmarkt en de woningmarkt aan te pakken om de bijna 6 miljard euro subsidies uit het coronaherstelfonds te kunnen krijgen. Maar de Europese Commissie schrijft niet "in detail" voor wat Nederland moet doen om een afdoende robuust herstelplan goedgekeurd te krijgen, zei demissionair minister Wopke Hoekstra (Financiën) voorafgaand aan overleg met zijn EU-collega’s in Brussel.

Evenmin is de CDA-bewindsman bang dat het dagelijks EU-bestuur Nederland op de pijnbank zal leggen om met een doortimmerd herstelplan te komen. "Volgens mij bekijkt de commissie bij elk van de landen op exact dezelfde manier of de combinatie van hervormingen en investeringen afdoende is of niet afdoende, en zo hoort het ook."

Het was een Nederlandse wens, door premier Mark Rutte afgelopen zomer op een top in Brussel ingebracht, om de zogeheten landspecifieke aanbevelingen (CSR's) te gebruiken voor een objectieve beoordeling van de herstelplannen waarmee lidstaten volgens een bepaalde verdeelsleutel recht op subsidies en desgewenst gunstige leningen hebben. Die CSR's worden jaarlijks voor elke lidstaat op maat door de commissie geproduceerd en geven beleidsadvies om de werkgelegenheid en de groei te stimuleren, en daarbij de overheidsfinanciën gezond te houden.

Afbouwen

Al jaren spoort de commissie Nederland aan te zorgen voor een particuliere huurmarkt in het middensegment en de hypotheekrente verder af te bouwen. Ook de arbeidsmarkt zou moeten worden hervormd, met meer bescherming voor zelfstandigen maar minder fiscale voordelen zoals de zelfstandigenaftrek.

Nederland is de enige van de 27 lidstaten die nog geen herstelplan bij de commissie heeft ingediend. Dat kan nog tot de zomer van 2022, zei Hoekstra eerder. In een brief aan de Tweede Kamer schreef hij vorige week: "Belangrijke keuzes over het Nederlandse coronaherstelplan zijn aan een nieuw kabinet en worden aan de formatietafel besproken."

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,968
Diesel1,869

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden