Clicky

 Poolse mannen cel in voor diefstal elektrische fietsen in Harderwijk

Poolse mannen cel in voor diefstal elektrische fietsen in Harderwijk
08-11-2021 16:21 | Misdaad | auteur Redactie

ZUTPHEN - De rechtbank veroordeelt twee mannen uit Polen tot een gevangenisstraf van twee maanden voor het gezamenlijk stelen van drie elektrische fietsen in Harderwijk. Daarbij moeten de mannen aan één van de slachtoffers schadevergoeding betalen. De mannen worden vrijgesproken van diefstal van vijf andere elektrische fietsen.

De mannen werden op 12 september 2019 rond 3 uur ‘s middags op heterdaad betrapt door agenten bij de diefstal van één van de drie fietsen. Met een speciale sleutel braken zij de sloten open. De gestolen fietsen sloegen zij vervolgens op in een klaarstaande auto, die door één van de mannen werd bestuurd. twee van de drie gestolen fietsen trof de politie in die auto aan. De mannen verklaarden tegen de politie dat zij de fietsen van iemand anders hadden gekocht.

Eerder zijn een vijftal andere fietsen gestolen. Deze fietsen zijn niet bij de mannen aangetroffen. Ook is er onvoldoende bewijs is dat zij bij die diefstallen betrokken waren. Daarom is het tweetal van deze fietsendiefstallen vrijgesproken.

De rechtbank stelt vast dat er sprake was van een samenwerking en een werkverdeling. Om die reden oordeelt de rechtbank dat de twee mannen schuldig zijn aan diefstal van drie fietsen. Dat de mannen de fietsen hebben gekocht gelooft de rechtbank niet. De rechtbank houdt bij de strafbepaling rekening met de professionele wijze waarop zij de diefstallen pleegden. Zo zaten er valse kentekenplaten op de klaarstaande auto en waren de ruiten daarvan zwart gespoten, zodat de fietsen eenmaal in de auto niet te zien waren. Ook gebruikten de mannen lopers en speciale sleutels om de sloten te verbreken en kozen zij de duurdere elektrische fietsen uit om mee te nemen. 

De mannen zorgden voor schade en overlast voor de eigenaren van de fietsen. Daarom moeten zij aan een eigenaar de kosten voor een nieuw fietsslot vergoeden. De andere twee eigenaren vroegen niet om een schadevergoeding. Twee andere vorderingen om schadevergoeding verklaart de rechtbank niet-ontvankelijk, omdat de mannen voor deze fietsendiefstallen zijn vrijgesproken. Deze benadeelde partijen kunnen bij de civiele (burgerlijke) rechter alsnog proberen de schade te verhalen.

De zaak van een derde medeverdachte is aangehouden, omdat zijn advocaat niet op tijd over het dossier beschikte. Zijn zaak behandelt de rechtbank op 25 januari 2022.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,113
Diesel1,930

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions