Clicky


Duizenden fans Barcelona onthalen trainer Xavi in Camp Nou

Duizenden fans Barcelona onthalen trainer Xavi in Camp Nou
08-11-2021 15:31 | Sport | auteur ANP

BARCELONA - Zo'n 10.000 supporters van FC Barcelona hebben in Camp Nou de nieuwe hoofdtrainer Xavi als een held onthaald. De 41-jarige Catalaan werd in het stadion massaal toegezongen door het publiek. "Ik ga alles geven om ervoor te zorgen dat dit werkt", zei de oud-speler van Barcelona.

Op het veld waar hij als voetballer grote successen vierde, zette Xavi zijn handtekening onder een contract tot de zomer van 2024 als hoofdtrainer van Barcelona. Xavi volgt de ontslagen Ronald Koeman op, die moest vertrekken vanwege de tegenvallende resultaten. Barcelona zit zowel sportief als financieel in de problemen. De club kampt met een schuld van ruim 1 miljard euro.

"Xavi, Xavi, Xavi", rolde vanaf de tribunes toen de oud-middenvelder samen met voorzitter Joan Laporta het veld op stapte. "Ik wil niet emotioneel worden", zei Xavi, die toch zichtbaar moest vechten tegen de tranen. "Wij zijn de beste club ter wereld. We kunnen geen nederlagen of gelijke spelen accepteren, wij moeten iedere wedstrijd winnen. We hebben de steun van de fans nodig, want we zitten in een moeilijke tijd, zowel sportief als economisch."

Historische dag

Laporta sprak van "een historische dag voor Barça". De voorzitter hoopt dat met Xavi als trainer de glorietijden uit de periode dat Xavi speler was weer terugkeren. De Catalaan deed de afgelopen jaren zijn eerste ervaringen als trainer op in Qatar bij Al Sadd.

Xavi leidt dinsdag voor het eerst de training in Barcelona, al ontbreken dan veel internationals. Zo zijn Frenkie de Jong en Memphis Depay naar het Nederlands elftal. Luuk de Jong, die niet is opgeroepen door bondscoach Louis van Gaal, kan wel kennismaken met zijn nieuwe trainer. Xavi debuteert op 20 november op de bank in de thuiswedstrijd tegen stadgenoot Espanyol.