Clicky


 


Polen vreest massale doorbraak van vluchtelingen uit Belarus

Polen vreest massale doorbraak van vluchtelingen uit Belarus [+video]
08-11-2021 14:30 | Buitenland | auteur ANP/RTR

WARSCHAU/MINSK - Polen vreest een massale doorbraak van vluchtelingen uit Belarus aan zijn grenzen. Het gaat om Syriërs, Irakezen, Afghanen en anderen die door het regime in Belarus worden binnengehaald met als enige doel ze zo snel mogelijk richting westen te sturen. De Belarussische dictator Loekasjenko hoopt daarmee buurlanden als Polen en Litouwen maar ook Duitsland aan het wankelen te brengen. Hij wil zo wraak nemen voor Europese sancties tegen zijn bewind.

Op sociale media zijn beelden te zien van honderden vluchtelingen die samendrommen aan de grens met Polen. Zij proberen door de grensafscheiding met prikkeldraad tebreken. Verder lopen grote groepen over de snelweg bij grensplaats Brest en in de bossen daar richting westen.

De Poolse regering in Warschau besloot tot crisisberaad. Het Poolse ministerie van Defensie verwijt de machthebbers in Minsk een nieuwe escalatie van de crisis. Aan de grenzen geldt al een noodtoestand. Het aantal grenssoldaten is vergroot tot 12.000.

Een deel van de migranten die naar Belarus worden gevlogen, komt via Moskou. Loekasjenko krijgt volle rugdekking van de Russsiche president Poetin bij zijn poging westerse landen te destabiliseren, melden waarnemers.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,273
Diesel2,090

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions