Clicky


Einde vulkaanuitbarsting La Palma nog niet in zicht

Einde vulkaanuitbarsting La Palma nog niet in zicht
07-11-2021 18:07 | Buitenland | auteur ANP/DPA/RTR

LA PALMA - Het einde van de vulkaanuitbarsting op het Spaanse eiland La Palma is na zeven weken nog steeds niet in zicht. Wetenschappelijke gegevens wijzen er niet op dat de eruptie in de nabije toekomst zal eindigen, meldt zondag het noodcomité dat de vulkaan in de gaten houdt.

De vulkaan op het Canarische eiland barste op 19 september voor het eerst in vijftig jaar uit. Door de lava zijn meer dan 2700 gebouwen en ook stukken landbouwgrond vernietigd. In totaal moesten ruim 7000 inwoners van La Palma, bijna 10 procent van de bevolking, in veiligheid worden gebracht. Een deel van het eiland is bedekt onder een laag vulkanische as.

Door de uitbarsting zijn geen slachtoffers gevallen, maar de eruptie levert naast schade ook overlast in het dagelijks leven op. Zo moeten eilandbewoners soms thuisblijven en zijn bijvoorbeeld ook scholen gesloten geweest. Het vliegverkeer is meermaals stilgelegd.

De Spaanse regering heeft La Palma vorige maand 225 miljoen euro aan steun beloofd. Daarvan is inmiddels ongeveer 21 miljoen euro uitbetaald. Komende week wordt nog eens 18,8 miljoen euro overgemaakt voor de landbouw- en visserijsector en 5 miljoen euro om het "sociale aspect" van de crisis aan te pakken, aldus premier Pedro Sánchez.