Clicky

 
Transport Online - VWS kan vanaf zaterdag ook buitenlandse valse QR-codes blokkeren

VWS kan vanaf zaterdag ook buitenlandse valse QR-codes blokkeren

VWS kan vanaf zaterdag ook buitenlandse valse QR-codes blokkeren
05-11-2021 20:32 | Coronavirus | auteur ANP

DEN HAAG - Het ministerie van Volksgezondheid kan vanaf zaterdag niet alleen frauduleuze QR-codes uit Nederland laten blokkeren, maar ook valse codes uit het buitenland. Steeds meer van deze valse QR-codes voor de app CoronaCheck, die een groen vinkje opleveren om ergens binnen te komen, komen uit het buitenland. Ze worden aangeboden op malafide websites. Demissionair zorgminister Hugo de Jonge heeft via een spoedregeling vrijdag wettelijk geregeld dat ook de uit het buitenland afkomstige coronatoegangsbewijzen mogen worden geblokkeerd als ze worden misbruikt, zo laat hij de Tweede Kamer weten.

Mensen kunnen met zo'n valse code onterecht worden toegelaten op plekken waar ze verplicht een coronatoegangsbewijs moeten laten zien. Vanaf zaterdag wordt het aantal locaties waar mensen zo'n QR-code moeten tonen, uitgebreid in verband met de snelle verspreiding van het coronavirus.

De Jonge wil de regeling om misbruik te voorkomen, daarom zo snel mogelijk laten ingaan. "Ergens binnenkomen met een QR-code die niet van jou is, is strafbaar. Én onverantwoordelijk, je neemt een risico met de gezondheid van een ander. QR-codes die breed worden gedeeld, blokkeren wij direct", twittert hij.

Bovendien heeft VWS vrijdag opnieuw aangifte gedaan tegen een site waar dit soort valse QR-codes worden aangeboden. Het is de tweede keer binnen enkele weken dat VWS dit doet. De eerste site is geblokkeerd, evenals de codes. Dit gebeurt ook bij de tweede site, zegt een woordvoerster van het ministerie.

Het gaat bij deze praktijken ook om codes die van iemand zijn, maar die ze mogelijk verhandelen of die door derden op oneigenlijke manier worden bemachtigd, aldus de woordvoerster. Volgens haar worden steeds meer buitenlandse QR-codes online aangeboden, maar was het tot nu niet mogelijk om die te blokkeren.

Mensen krijgen een groen vinkje met hun QR-code als ze zijn gevaccineerd, aantoonbaar zijn hersteld of recent negatief zijn getest. Pas dan mogen ze ergens naar binnen. Vanaf 6 november moeten mensen die bijvoorbeeld binnen willen sporten of naar een culturele activiteit gaan ook zo'n coronatoegangsbewijs laten zien.

Het kabinet dringt er ook op aan om tegelijk met de QR-code het identiteitsbewijs te controleren om te zien of de code echt van deze persoon is. Vaak wordt dat niet gedaan en wordt alleen om de geboortedatum gevraagd. Maar iemand kan die uit zijn hoofd leren. Misbruik van de codes komt dan niet aan het licht.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,464
Diesel2,304

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 27 juni t/m zondag 3 juli

Alle Rijverboden