Clicky


Tribune NEC ingestort door scheuren en ontwerpfout

Tribune NEC ingestort door scheuren en ontwerpfout
05-11-2021 16:38 | Sport | auteur ANP

NIJMEGEN - In het onderste deel van de ingestorte staantribune in het Goffertstadion in Nijmegen zaten gerepareerde scheuren en honderden kleinere, niet-gerepareerde scheuren. Er is ook een ontwerpfout gemaakt in de wapening van de tribune. Daardoor kon het onderste deel van de tribune de belasting van 93 springende supporters niet aan.

De tribune stortte op 17 oktober in na de wedstrijd NEC-Vitesse. Er raakte niemand gewond. Ingenieursbureau Royal HaskoningDHV presenteerde vrijdag de tussentijdse resultaten van het onderzoek naar de "uitermate ernstige gebeurtenis", zoals burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen het uitdrukte. Volgens ingenieur Erik Middelkoop moeten alle tribunes in het Goffertstadion onderzocht worden op veiligheid, want bij alle onderste rijen van de tribunes zijn tientallen gerepareerde scheuren en meer dan vierhonderd kleinere, niet-gerepareerde scheuren gevonden.

Het Goffertstadion blijft in elk geval tot 2022 gesloten voor publiek. Maar als het hele stadion onveilig blijkt gaat het veel langer duren, zei NEC-directeur Wilco van Schaik. NEC is druk op zoek naar andere locaties om te spelen, maar dat verloopt niet soepel. Van Schaik denkt zelfs aan de bouw van een tijdelijk stadion op een grasveld en heeft offertes aangevraagd wat dat gaat kosten. De gemeente Nijmegen is eigenaar van het Goffertstadion, dat in 1999 nog helemaal is gerenoveerd.

Jaarlijks onderzoek

Het stadion wordt jaarlijks op veiligheid onderzocht door de Omgevingsdienst Regio Nijmegen (ODRN). Uit een feitenrelaas dat Nijmegen vrijdag heeft gepubliceerd blijkt dat een gediplomeerd inspecteur van die dienst bij de laatste controle op een ochtend onder- en bovenkanten van de tribunes heeft bekeken, maar geen scheuren heeft opgemerkt. Daarvan is in elk geval niets gerapporteerd. De gemeente vindt zelf dat dat vragen oproept, maar wil pas over een schuldvraag praten als het hele onderzoek van het ingenieursbureau klaar is.

De ingestorte tribune kon een maximale belasting van 400 kilo per kubieke meter aan. Het springen van de Vitessesupporters veroorzaakte een veel hogere belasting. Daardoor raakte de eerste rij overbelast en brak doormidden. De ontdekte scheuren, die duidelijk zichtbaar waren, vormden daarbij een veiligheidsprobleem. "De tribune kon 93 rustig zittende mensen wel dragen, maar een springende meute was te veel", aldus Middelkoop. Royal HaskoningDHV verwacht in februari klaar te zijn met het hele onderzoek.