Clicky

 
Transport Online - Doorvaart door Suezkanaal wordt flink duurder

Doorvaart door Suezkanaal wordt flink duurder

Doorvaart door Suezkanaal wordt flink duurder
05-11-2021 11:21 | Algemeen | auteur ANP/BLOOMBERG

CAÏRO - Een schip door het Suezkanaal sturen wordt vanaf begin volgend jaar duurder. De Suez Canal Authority (SCA) kondigde aan de tarieven voor het gebruik van de Egyptische waterweg per februari met 6 procent te verhogen. De verhoging komt op het moment dat het kanaal, geholpen door de coronapandemie, recordopbrengsten boekt. De stijgende kosten voor de doorgang zetten de toch al oplopende kosten voor transport van goederen verder onder druk. De hogere rekening zal uiteindelijk ook door de consument betaald moeten worden.

In een verklaring op de website van de SCA verwees de autoriteit naar ramingen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldhandelsorganisatie (WTO), dat het wereldwijde handelsverkeer in 2022 met 6,7 procent zal toenemen. Dat zal resulteren in "hogere winsten" voor scheepvaartmaatschappijen. Vervoerders van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) en cruiseschepen zullen worden vrijgesteld van de verhoging en dezelfde tol betalen als dit jaar, aldus de organisatie.

Het Suezkanaal was dit voorjaar volop in het nieuws toen containerschip de Ever Given vastliep en het kanaal blokkeerde. De stremming schopte de mondiale scheepvaart een tijd in de war. Evengoed werd het boekjaar tot en met juni afgesloten met een recordopbrengst van 5,8 miljard dollar (ruim 5 miljard euro). Dat kwam vooral door de sterke vraag naar goederen van consumenten die tijdens de pandemie in lockdown zaten.

Het kanaal, de kortste scheepvaartroute tussen Azië en Europa, telde het huidige boekjaar ook op verschillende tijdstippen al een recordaantal doorvaarten. Volgens de SCA hebben dit jaar tot en met oktober bijna 17.000 schepen de waterweg doorvaren. Op 29 september is het voorlopige dagrecord gehaald toen 87 schepen door het kanaal gingen. Ongeveer 12 procent van de wereldhandel passeert het kanaal, en 8 procent van de lng-handel evenals ongeveer 1 miljoen vaten olie per dag.

De verhoging van de tol volgt op een verhoging met 5 procent die in 2020 is doorgevoerd voor schepen voor droge bulk en vloeibaar petroleumgas.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,005
Diesel1,957

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden