Clicky


Streep door aftrap Limburgs carnaval in Roermond

Streep door aftrap Limburgs carnaval in Roermond
04-11-2021 19:11 | Binnenland | auteur ANP

ROERMOND - De Veiligheidsregio Limburg-Noord heeft donderdag een streep gezet door de provinciale Limburgse aftrap van carnaval op 11 november in Roermond. De '11e van de 11e' gaat niet door. Dat maakte burgemeester Jos Hessels van Echt-Susteren bekend. Hessels nam deel aan een overleg van burgemeesters in het Regionale Beleidsteam van de veiligheidsregio.

Volgens Hessels heeft voorzitter Antoin Scholten van de veiligheidsregio de knoop doorgehakt op basis van zijn bevoegdheid krachtens de Wet Publieke Gezondheid, en het besluit genomen de 11e van de 11e te schrappen.

Scholten zei voor de regionale omroep L1 dat "de mensen die werken in de zorg ons bijna gesmeekt hebben om hierin een juiste beslissing te nemen". En hij benadrukte: "We doen dit voor de zorg." De beslissing viel na overleg van Scholten met de ministers De Jonge en Grapperhaus. Alle vijftien betrokken burgemeesters steunden vervolgens het besluit van Scholten.

De organisatie achter de 11e van de 11e spreekt van een "flinke domper". "Dit is niet uit te leggen", zei een woordvoerder van de organisatie teleurgesteld. "In een voetbalstadion mogen 40.000 mensen bijeen zitten, maar de 11e van de 11e mag niet."

Hij zei verder zich zorgen te maken over de gevolgen van het besluit voor komend carnaval. "Dit besluit heeft een behoorlijke impact op de hele vastelaovend", zei hij. Vastelaovend is de Limburgse benaming voor carnaval. "Verenigingen zijn druk in de weer met de voorbereidingen voor de vastelaovend in 2022. Die krijgen nu een flinke tik."

Hessels is behalve burgemeester ook voorzitter van de Bond van Carnavalsverenigingen in Limburg (BCL). "Mijn vastelaoveshart huilt, maar mijn sociaal geweten (ook als carnavalist) ziet dat het omwille van de continuïteit van de zorg en uit respect voor de mensen die daar werken, onvermijdelijk was", aldus Hessels in een eerste reactie. "Laten we hopen dat door deze vroege ingreep carnaval zelf in 2022 wel kan doorgaan."

De provinciale aftrap van de Limburgse carnaval vond tot en met 2019 in Maastricht plaats. Daarna werd voor Roermond gekozen omdat daar meer ruimte is en de stad centraal in de provincie ligt. In Roermond werden volgende week donderdag 17.000 feestvierders verwacht.

De burgemeesters van de Zuid-Limburgse gemeenten komen vrijdag bij elkaar. Ook daar staan de nieuwe coronamaatregelen op de agenda.