Clicky


Taco Dankers van ON! legt functie neer na vermeend antisemitisme

Taco Dankers van ON! legt functie neer na vermeend antisemitisme
03-11-2021 14:50 | Binnenland | auteur ANP

HILVERSUM - Taco Dankers, de voorzitter van de raad van toezicht van Ongehoord Nederland (ON!), legt zijn werkzaamheden bij de omroep per direct neer. Woensdag kwam Dankers in opspraak nadat de NRC een artikel publiceerde waarin staat dat Dankers de leiding heeft over een denktank die regelmatig antisemitisch gedachtegoed zou verspreiden.

"Helaas is er controverse ontstaan rondom mijn persoon n.a.v. recente berichtgeving in de media. Ik herken mij niet in het beeld dat de pers van mij schetst en distantieer mij in de meest krachtige bewoordingen van antisemitisme, racisme en uitspraken die leiden tot polarisatie, discriminatie en haatzaaien", laat Dankers weten in een verklaring. "Mijn aanblijven zou de belangrijke missie van omroep Ongehoord Nederland schaden. Daarom leg ik vandaag 3 november 2021 mijn functie neer als voorzitter van de raad van toezicht."

De NPO had eerder laten weten "zeer geschrokken" te zijn van de berichtgeving rondom Dankers en kondigde een gesprek met de omroep aan. Het bestuur van Ongehoord Nederland zegt "in woord en daad" voor het respecteren "van alle mensenrechten" te staan.

Demissionair minister Arie Slob (Media) laat weten het verstandig te vinden dat Dankers vertrekt bij Ongehoord Nederland. "Voor antisemitisme is geen plaats in het bestel", aldus de minister.

In juli werd duidelijk dat Ongehoord Nederland, onder leiding van Arnold Karskens, mocht toetreden tot het publieke omroepbestel. Dat betekent dat ON!, net als de andere aspirant-omroep Omroep ZWART, de komende vijf jaar programma's kan maken voor de NPO. Karskens kreeg eerder kritiek omdat hij vond dat de NOS "fake news" verspreidt. De Raad voor Cultuur tikte hem daarvoor bij de toetreding tot het bestel op de vingers.

Dankers is de vierde medewerker van Ongehoord Nederland die zijn functie neerlegt. Eerder stapten ook Haye van der Heyden, Ybeltje Berckmoes en Joost Niemöller op. Oprichter Van der Heyden vertrok eind 2019, nadat hij in het NPO Radio 1-programma De Perstribune had gezegd dat Holocaustontkenners in programma's van de omroep de ruimte moeten krijgen om hun verhaal te doen. "De gevolgen in de media van het in mijn ogen prima verlopen interview bij De Perstribune van afgelopen zondag waren dusdanig heftig en bloederig dat ik echt geen behoefte heb aan meer", schreef de scenarist aan het bestuur van de omroep.

In mei 2020 stapten ook Berckmoes en Niemöller op. Berckmoes vertrok omdat er voor "spirituele en andersoortige ervaringen" volgens haar geen ruimte was bij de omroep. Niemöller trok zich terug nadat de omroep een schadeclaim had ingediend tegen de maker van een satirische film. Dat vond Niemöller niet bij de omroep en zijn speerpunten passen.

Karskens wilde woensdag niet reageren op het nieuws. Hij verwees naar de verklaring van Dankers op de website van Ongehoord Nederland.