Clicky

 FNV: 'Leer van fouten en skip Black Friday'

FNV: 'Leer van fouten en skip Black Friday'
02-11-2021 11:07 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie

De FNV roept politiek en werkgevers op om Black Friday dit jaar over te slaan. Linda Vermeulen, bestuurder FNV Winkelstraat: "Vorig jaar bleek het een kardinale fout dat dit krankzinnig drukke uitverkoopfestijn doorging; de besmettingscijfers liepen daarna enorm op."

De vakbond stuurt deze week een brief naar onder andere Intretail, brancheorganisatie van grote winkelketens, en Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen. Onder de naam Black Friday houden winkelketens eind november één of meerdere dagen grote uitverkoop. 

Vermeulen: "Nu de politiek weer maatregelen neemt tegen de verspreiding van corona moeten we ook de keuze maken om medewerkers van winkels en distributiecentra én de klanten niet bloot te stellen aan deze gigantische drukte. Grote winkelketens verscholen zich vorig jaar achter de kreet dat zij de 'drukte zouden spreiden, maar in de praktijk bleek dat uit te pakken in een wekenlange drukte in winkels en distributiecentra."

De FNV vindt dat in eerste instantie de grote winkelketens in de winkelstraten en online hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Vermeulen: "Maar omdat zij zich vooral laten leiden door hoge winsten en daarbij de menselijke maat totaal uit het oog verliezen, is het belangrijk dat de politiek ingrijpt en de gezondheid van de medewerkers en de klanten beschermt."

Volgens Vermeulen slaat de politiek twee vliegen in één klap als het Black Friday skipt: "Je voorkomt grote drukte en door deze maatregel hoeft straks niemand zijn herwonnen vrijheden weer in te leveren."

De FNV-bestuurder waarschuwt tot slot voor een nog grotere tweedeling in Nederland. "Mensen met iets hogere inkomens hebben over het algemeen meer de mogelijkheid om thuis te werken. Medewerkers in winkels, die veelal het minimumloon verdienen, staan nu vaak met te weinig mensen op de vloer en krijgen straks die onverantwoorde drukte over zich heen. De politiek moet dit gewoon niet willen."

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,076
Diesel1,896

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats
meer logistieke marktplaats