Clicky


Nieuw dc in Alblasserdam is voor Kubota uitvalsbasis voor Noord-Europese markt

Nieuw dc in Alblasserdam is voor Kubota uitvalsbasis voor Noord-Europese markt
01-11-2021 09:31 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie

AMSTERDAM - De internationale vastgoedgroep Goodman heeft het distributiecentrum (dc) Alblasserdam Logistics Centre opgeleverd. Met de komst van het ruim 65.000 m2 grootte dc is voor het Japanse Kubota, producent van landbouwmachines en grootste klant van ruimte in het dc, een belangrijke logistieke hub gecreëerd met het oog op de Noord-Europese markt. Kubota sloot een huurovereenkomst met Goodman voor de huur van circa 38.000 m2 in het Alblasserdam Logistics Centre waar nu nog circa 27.000 m2 voor verhuur beschikbaar is.

Toekomstbestendige en duurzame logistieke hub

Het Alblasserdam Logistics Centre is door Goodman gerealiseerd op een voormalig industrieterrein, gelegen pal naast de containerterminal van BCTN. De ligging aan het water, dichtbij de Rotterdamse haven en met goede verbindingen over de weg naar het Europese achterland, biedt bedrijven in het dc belangrijke strategische voordelen. De locatie past volledig binnen de visie van Goodman, dat als langetermijninvesteerder en -ontwikkelaar alleen brownfieldgronden wil aansnijden en heel sterk focust op duurzaamheid.

Bij de ontwikkeling van het dc in Alblasserdam stond duurzaamheid al vanaf het begin centraal, volgens Olav Laurensse van Goodman: “Voor ons is het niet iets wat we er zomaar bij doen, vanaf het begin van een ontwikkelingstraject heeft duurzaamheid onze centrale focus. Er waren meerdere partijen geïnteresseerd in deze locatie, die complex was doordat grondsanering noodzakelijk was. Dankzij onze ervaring met brownfieldgronden, durfden wij dit wel aan. Er is de laatste tijd veel discussie over distributiecentra waar agrarische grond voor moet wijken, wat uiteraard niet duurzaam is. Wij willen juist bestaande industriële terreinen duurzaam herontwikkelen en opwaarderen.”

Naast de herontwikkeling van industriële grond, is ook het nieuwe dc zelf uitermate duurzaam. Zo ligt op het dak ruim 33.000 m2 zonnepanelen, het equivalent van het oppervlak van vijf voetbalvelden. Het gebouw is zelfvoorzienend qua energiegebruik: de capaciteit van de zonnepanelen is jaarlijks ongeveer 7MWp, waarmee 12.000 tot 15.000 huishoudens van stroom kunnen worden voorzien. Er is een slim metersysteem geïnstalleerd, waardoor klanten realtime hun energieverbruik kunnen meten en bijsturen. Een zware stroomaansluiting en elektrische laadpalen zorgen dat het dc klaar is voor de toekomst. Het logistiek centrum werd bekroond met het BREEAM Excellent-duurzaamheidscertificaat.

Strategische uitvalsbasis is meer dan een overslagpunt

Kubota, Japanse producent van landbouwmachines, krijgt met de ruimte in het nieuwe dc niet alleen een strategische uitvalsbasis voor verdere distributie, ook wil het bedrijf in het dc machines assembleren. Door de ligging naast de containerterminal van BCTN wordt daarnaast op duurzame wijze omgegaan met de overslag van containers. Deze hoeven niet over land vervoerd te worden vanuit de Rotterdamse haven naar een distributiecentrum. De machines komen aan in Alblasserdam en vertrekken vanuit daar ook weer over water of via wegentransport naar andere Noord-Europese bestemmingen. Binnen het logistieke proces worden zo stappen overgeslagen en wordt de efficiëntie van de supply chain vergroot.

Nobushige Ichikawa, President Kubota Europe SAS: ”De locatie van het Alblasserdam Logistics Centre is voor ons ideaal, we kunnen zo heel efficiënt machines leveren aan onze klanten. Dat het distributiecentrum pal naast de containerterminal ligt, biedt ook nog eens mogelijkheden om onze footprint verder te verkleinen. Daarnaast biedt het dc ons mogelijkheden tot assemblage, zodat we snel en efficiënt een kant-en-klaar eindproduct kunnen leveren op de Noord-Europese markt.”

Het volledige traject van ontwikkeling tot en met realisatie nam minder dan drie jaar in beslag. Door alle betrokken partners -naast Kubota ook onder andere Havenbedrijf Rotterdam, de gemeente Alblasserdam, Deal Drecht Cities en BCTN- wordt de snelle voltooiing gezien als het resultaat van een zeer efficiënte samenwerking.