Clicky


Ic-afdelingshoofden UMC's willen meer actie tegen coronavirus

Ic-afdelingshoofden UMC's willen meer actie tegen coronavirus
31-10-2021 20:07 | Coronavirus | auteur ANP

DEN HAAG - De afdelingshoofden van ic-afdelingen van de academische ziekenhuizen in Nederland willen dat er snel meer wordt gedaan om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De artsen roepen alle Nederlanders en het kabinet op om er alles aan te doen om het virus tegen te houden. In een verklaring schrijven ze dat ze bang zijn het werk niet meer aan te kunnen als de capaciteit van de intensive cares wordt vergroot.

Vanwege het snel stijgende aantal patiënten met Covid-19 in de ziekenhuizen zijn de intensivisten van de UMC's bang dat de vraag om ic-capaciteit zo hoog wordt, dat ze binnenkort niet meer de kwaliteit van de zorg kunnen garanderen. Er zouden in totaal 1350 bedden op de spoedeisende hulp moeten komen, maar dat achten ze niet haalbaar. Als er te veel bedden bijkomen, is er niet genoeg personeel. Dan moet het aantal patiënten per verpleegkundigen worden verhoogd, wat ten koste kan gaan van de kwaliteit van de zorg.

Er zouden ook te veel coronapatiënten zijn om andere mensen nog goed te kunnen helpen, zoals mensen die een hartoperatie nodig hebben of een ongeval hebben gehad.

Peter van der Voort, intensivist bij het UMCG, zei zondagavond in Nieuwsuur dat de ziekenhuizen pleiten voor een aantal concrete maatregelen. Zo zou er een betere handhaving van het coronatoegangsbewijs moeten komen, en zou het bewijs op meer plaatsen gebruikt moet worden. Ook zouden kerkgemeenschappen hun verantwoordelijkheid moeten nemen en ervoor moeten zorgen dat daar coronabesmettingen niet of minder plaatsvinden.

Verder moet de vaccinatiegraad omhoog, vindt de intensivist. "Het liefst boven de 90 procent. We denken dat huisartsen een sleutelfiguur zijn om de mensen die niet gevaccineerd zijn te bereiken." Als laatste maatregel noemt Van der Voort een boosterinjectie voor iedereen die al gevaccineerd is.

De intensivist benadrukt dat de keuzes over de te nemen maatregelen bij het OMT en het kabinet liggen. "Maar onze oproep is: doe het zo krachtig dat het ook daadwerkelijk effect gaat krijgen."