Clicky


Student omgekomen bij ontgroening in België

Student omgekomen bij ontgroening in België
31-10-2021 19:15 | Buitenland | auteur ANP/BELGA

NAMEN/GEDINNE - Bij een ontgroening in België is in de nacht van zaterdag op zondag een student omgekomen. De 19-jarige man overleed tijdens een ontgroening die was georganiseerd door hogescholen in de provincie Namen, meldde het Openbaar Ministerie in de gelijknamige stad. Er zijn volgens justitie vooralsnog geen aanwijzingen voor een verband tussen de ontgroening en het overlijden.

Een arts heeft een onderzoek uitgevoerd in Gedinne, waar bijna driehonderd jongeren de nacht hebben doorgebracht op een boerderij. "Het onderzoek is aan de gang om mogelijk strafrechtelijke aansprakelijkheid vast te stellen", aldus het OM. Dinsdag wordt autopsie op het lichaam verricht. Er zijn al mensen verhoord.

De studenten moesten opdrachten vervullen, zoals dierenvoeding eten of in een bad vol bloed gaan liggen, lichtte procureur Vincent Macq toe. Volgens hem was er toen geen alcohol in het spel. "Maar die vloeide nadien wel rijkelijk." Zondagochtend bleek dat de jongeman was overleden, ondanks reanimatiepogingen van studenten geneeskunde. De geschrokken studenten zijn opgevangen.

Afgelopen zomer werd bekend dat achttien leden van de Vlaamse studentenclub Reuzegom voor de rechter moeten verschijnen wegens een dodelijk ontgroeningsdrama in Leuven eind 2018. Een 20-jarige student overleed destijds na dertig uur van vernederingen en afzien.

De verdachten zijn volgens justitie schuldig aan onder meer onopzettelijke doodslag, mensonterende behandeling en het opzettelijk toedienen van schadelijke stoffen met de dood tot gevolg. Het slachtoffer moest veel alcohol nuttigen, urenlang in ijskoud water zitten en liters vissaus drinken.