Clicky

 
Transport Online - Bruls wil 1,5 meter terug en coronabewijs op werkvloer

Bruls wil 1,5 meter terug en coronabewijs op werkvloer

Bruls wil 1,5 meter terug en coronabewijs op werkvloer
31-10-2021 14:52 | Coronavirus | auteur ANP

AMSTERDAM - Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen wil dat de 1,5 meter afstand weer wordt ingevoerd en vindt dat het coronatoegangsbewijs ook op de werkvloer moet worden ingezet. Daarvoor is een wetswijziging nodig, zei hij in Buitenhof zondag. Wat hem betreft wordt die wetswijziging "eerder vandaag dan morgen" in gang gezet.

De huidige coronasituatie, waarbij het aantal besmettingen oploopt en de ziekenhuisbezetting toeneemt, vraagt volgens Bruls om steviger maatregelen. "We hebben meer belang bij robuuste maatregelen dan hele kleine. "

Hij zegt begrip te hebben voor mensen die zich om medische redenen niet kunnen laten inenten. Mensen die het uit principe niet doen, respecteert hij ook, zo stelt hij. Maar "een principe is alleen maar wat waard als het je ook wat kost", zo zegt hij. Volgens hem weegt de volksgezondheid in zijn algemeenheid zwaarder dan wat mensen individueel willen.

Maandag komt het Veiligheidsberaad weer bij elkaar. Demissionair ministers Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zijn daarbij. Gepraat wordt over de maatregelen waarmee het kabinet dinsdag op een (vervroegde) coronapersconferentie naar buiten wil komen. Welke dat zijn is nog niet bekend.

Het kabinet onderzoekt of en zo ja op welke wijze het coronatoegangsbewijs (CTB) "toegepast kan worden in de relatie tussen werkgever en werknemer". Maar zo'n maatregel wordt op korte termijn niet verwacht, omdat er een wetgevingstraject van zo'n twee maanden aan voorafgaat. Het ligt eerder voor de hand dat het kabinet kiest voor het breder inzetten van de coronapas, bijvoorbeeld voor toegang tot doorstroomlocaties (waar personen maar eventjes in dezelfde ruimte aanwezig zijn en mensen blijven doorlopen). De 1,5 meter kan ook worden opgewaardeerd van 'advies' naar 'dwingend advies', laten ingewijden weten.

Bij de laatste persconferentie, half september, kondigden demissionair premier Mark Rutte en zorgminister De Jonge nog versoepelingen aan. Sindsdien is het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen toch weer sterk toegenomen, net als het aantal mensen dat op de intensive cares terechtkomt. Het coronabeleid is er momenteel op gericht om kwetsbaren te beschermen, maar ook om de druk op de zorg binnen de perken te houden, heeft het kabinet steeds gezegd. De cijfers zien er slechter uit dan voorzien, erkende De Jonge eerder deze week nog. Aanscherping van de maatregelen ligt dan ook voor de hand.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,456
Diesel2,295

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 4 juli t/m zondag 10 juli

Alle Rijverboden