Clicky


Londen dreigt alle EU-vissers met controles lastig te vallen

Londen dreigt alle EU-vissers met controles lastig te vallen
29-10-2021 23:48 | Buitenland | auteur ANP/AFP/RTR

LONDEN - De Britse regering dreigt het in een visserijconflict met Frankrijk alle vissers uit de hele Europese Unie lastig te maken. Londen waarschuwt dat er "rigoureuze controles" komen op vissersboten uit de hele EU in Britse wateren, wanneer Frankrijk sancties instelt in het huidige conflict. De Britse regering beschouwt de sancties waar Parijs mee dreigt en die 2 november zouden ingaan, als in strijd met de afspraken die de Europese Unie met de Britten heeft gemaakt over het vertrek van Groot-Brittannië uit de EU.

Volgens de Franse president Emmanuel Macron staat de geloofwaardigheid van de Britten op het spel. In een interview met de Financial Times zegt hij dat het na enkele maanden schenden van een verdrag waarover jaren is onderhandeld geen goed signaal is. De Franse premier Jean Castex heeft de Europese Commissie in een brief gevraagd steun uit te spreken en zich in te zetten voor een oplossing. Voorzitter Ursula von der Leyen heeft zich volgens Castex al welwillend opgesteld.

Het gaat met name om de TCA, de handels- en samenwerkingsovereenkomst. Londen zal naast het nemen van "praktische tegenmaatregelen", ook gaan klagen over de schending van de TCA. De ruzie tussen Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk over vissersrechten in het Kanaal escaleert. De kwestie wordt mede bemoeilijkt door de Britse Kanaaleilanden vlak voor de Franse kust. De Franse minister van Landbouw Julien Denormandie zei vrijdag bij France 2 TV dat het logisch is dat Frankrijk sancties overweegt, omdat er geen vooruitgang wordt geboekt in de gesprekken met Londen over de visrechten.

De Britse minister van Milieuzaken George Eustice zei in gesprek met SkyNews min of meer hetzelfde als Denormandie. "We zullen op gepaste manier reageren in het conflict met Frankrijk." Donderdag nam Frankrijk een Britse vissersboot in beslag die niet over de juiste vergunning zou beschikken om in Franse wateren te vissen. De Britten zeggen dat de vergunning van het schip in orde was. De spanningen namen flink toe door de inbeslagname. Sinds de brexit is er onenigheid tussen de landen over de visrechten.

De kapitein van de boot die in beslag werd genomen moet in augustus volgend jaar voor de rechter in Frankrijk verschijnen. De aanklager in Le Havre zegt dat de boot zonder vergunning twee ton aan sint-jakobsschelpen heeft gevangen. Er kan een boete van 75.000 euro worden opgelegd.

Eustice vindt dat de Britten tot nu erg gul zijn geweest richting de Fransen met het uitdelen van vergunningen aan vissers na de brexit. Volgens Eustice werd 98 procent van de aanvragen voor een vergunning goedgekeurd. Frankrijk zei eerder dat veel schepen geen vergunning hebben gekregen, terwijl ze daar wel recht op hadden. Door de brexit zijn de rechten om in elkaars wateren te vissen veranderd en zijn er nieuwe, strengere afspraken gemaakt. Mogelijk bespreken de Britse premier Boris Johnson en de Franse president Emmanuel Macron het conflict komend weekend in Rome bij de G20-top.