Clicky

 
Transport Online - UWV in weekend open voor hulp bij aanvraag definitieve berekening NOW

UWV in weekend open voor hulp bij aanvraag definitieve berekening NOW

UWV in weekend open voor hulp bij aanvraag definitieve berekening NOW
29-10-2021 14:13 | Algemeen | auteur Redactie | Esther van der Wal

DEN HAAG - [update 17:16 uur] Enkele tientallen UWV-medewerkers zitten dit weekend klaar om vragen te beantwoorden van werkgevers die op de valreep nog de definitieve berekening voor de eerste periode NOW willen aanvragen. Ongeveer 24.000 werkgevers moeten dat nog doen. Zij hebben daarvoor nog tot en met zondag 31 oktober de tijd. Om deze werkgevers zo goed mogelijk te ondersteunen heeft UWV besloten het Klant Contact Centrum (KCC) op zaterdag en zondag open te stellen van 10 tot 17 uur. Voor vragen over de NOW is er een speciaal telefoonnummer: 088 - 898 20 04.

In de eerste periode van de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW), maart tot en met mei 2020, ontvingen 139.500 werkgevers een ondersteuning in de loonkosten van UWV. Dat bedrag was een voorschot, gebaseerd op de loonsom in referentiemaand januari 2020 en het geschatte omzetverlies. Bij de definitieve berekening wordt bepaald op welke tegemoetkoming werkgevers uiteindelijk recht hebben. Dat kan leiden tot een nabetaling of een terugvordering.

De definitieve tegemoetkoming wordt berekend aan de hand van de loonsom in de eerste NOW-periode en het daadwerkelijke omzetverlies. Werkgevers moeten daarvoor uiterlijk zondag 31 oktober 2021 zelf een aanvraag indienen en dat omzetverlies doorgeven. Wanneer een werkgever die aanvraag niet indient, kan UWV geen definitieve berekening maken en wordt de tegemoetkoming bepaald op nul euro. Het volledige voorschot moet dan terugbetaald worden.

UWV-bestuursvoorzitter Maarten Camps: "Het is uiteindelijk de eigen verantwoordelijkheid van de werkgevers om die aanvraag in te dienen. Maar we willen echt voorkomen dat zij straks voor een onaangename verrassing komen te staan. Dus we doen er alles aan om ze daar op te wijzen en te helpen bij het indienen van de vaststellingsaanvraag."

‘Gebruik laatste weekend om aanvraag te doen’

UWV heeft werkgevers op allerlei manieren geïnformeerd over de aanvraag van de definitieve berekening en de naderende deadline. De afgelopen weken is een sterke stijging van het aantal aanvragen te zien. "We zien dat heel veel werkgevers na onze oproepen echt aan de slag zijn gegaan. Daar zijn we heel blij mee’, aldus Camps. Van de 139.500 werkgevers die een voorschot hebben ontvangen in de eerste periode NOW, heeft inmiddels 83 procent (115.500 werkgevers) de definitieve berekening aangevraagd. Dat betekent dat nog zo’n 17 procent (24.000 werkgevers) die aanvraag nog moet doen. ‘We roepen die werkgevers op om er dit laatste weekend echt voor te gaan zitten, dan kunnen ze de aanvraag nog tijdig indienen. Wij willen ze daar graag bij helpen, vandaar dat ons KCC dit weekend geopend is. Daar zitten allemaal zeer betrokken en deskundige medewerkers klaar om vragen te beantwoorden en ondersteuning te bieden."

Extra tijd voor derdenverklaring en accountantsverklaring

Veel werkgevers die een voorschot van meer dan 20.000 euro hebben ontvangen, wachten nog op de benodigde derden- of accountantsverklaring. Camps: "We hopen voor werkgevers natuurlijk dat ze die verklaring voor 31 oktober binnen hebben en kunnen meesturen, maar er is geen man overboord als dat niet lukt. Belangrijk is dat je dan evengoed die aanvraag doet en in het formulier aangeeft dat je nog bezig bent met de derden- of accountantsverklaring. Vervolgens krijg je nog 14 weken om dat af te ronden. Ook hier geldt: weet je niet precies hoe je dit moet doen? Op uwv.nl staat alle informatie en ook onze KCC-medewerkers helpen graag."

Tot nu toe hebben zo’n 6.000 werkgevers aangegeven dat ze graag gebruik willen maken van die extra termijn om de derden- of accountantsverklaring af te ronden.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,198
Diesel2,069

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden