Clicky


Vijlbrief: bevindingen AP over zwarte lijst 'hard en ernstig'

Vijlbrief: bevindingen AP over zwarte lijst 'hard en ernstig'
29-10-2021 12:28 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - De conclusies van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) over de zwarte lijst van de Belastingdienst zijn "hard en ernstig" maar "geen verrassing", aldus demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief (Financiën). Niet voor niets is de Belastingdienst vorig jaar gestopt met het bijhouden van vermeende fraudeurs in het zogenoemde FSV-systeem, schrijft hij aan de Tweede Kamer.

De AP constateert dat de Belastingdienst de privacywetgeving ernstig heeft geschonden door jarenlang gegevens bij te houden over ruim een kwart miljoen mensen die om uiteenlopende redenen als mogelijke fraudeur waren aangemerkt. In veel gevallen gebeurde dat ten onrechte. Vijlbrief benadrukt nog eens "dat dit nooit had mogen gebeuren".

De bevindingen van de AP bieden volgens Vijlbrief een "waardevolle verdieping" bij de conclusies die hij eerder zelf al had getrokken en die aanleiding waren FSV uit de lucht te halen. Hij zegt de conclusies van de toezichthouder "volledig" te onderschrijven. De aanbevelingen worden meegenomen in het al lopende verbeterprogramma bij de fiscus.