Clicky


Economie eurozone groeit gestaag door

Economie eurozone groeit gestaag door
29-10-2021 11:59 | Financieel | auteur ANP/BLOOMBERG

LUXEMBURG - De economie van de eurozone groeide in het derde kwartaal in een vergelijkbaar tempo als in de tweede periode. Volgens het Europese statistiekbureau Eurostat kwam de groei uit op 2,2 procent ten opzichte van een periode eerder. In het tweede kwartaal was nog sprake van een groei van 2,1 procent.

De Duitse economie deed het minder goed dan verwacht. De omvang daarvan nam met 1,8 procent toe ten opzichte van de drie maanden ervoor. Die groei is minder sterk dan in het tweede kwartaal, want het Duitse statistiekbureau Destatis stelde gelijk het cijfer voor die periode naar boven bij. In de maanden april tot en met juni groeide de economie naar nu blijkt met 1,9 procent.

De groei van de Duitse economie in het afgelopen kwartaal viel lager uit dan economen in doorsnee hadden verwacht. Zij rekenden namelijk op een groei van 2,2 procent. Vooral de Duitse industrie was daar debet aan. Die had veel last van leveringsproblemen, zoals bijvoorbeeld van chips. Vooral de omvangrijke autosector in de grootste economie van Europa had daar last van.

Eerder deze week waren er al berichten dat de Duitse regering de groeiprognoses voor de economie dit jaar gaat verlagen. Die voor volgend jaar, als de problemen in de leveringsketens van bedrijven vermoedelijk verminderen, zouden dan juist omhoog gaan.

De Franse economie groeide juist aanzienlijk sneller dan verwacht. Door onder meer hogere uitgaven van consumenten en een toegenomen export ging het bruto binnenlands product daar met 3 procent vooruit.

De Italiaanse economie werd 2,6 procent groter op kwartaalbasis en ook dat was een sterkere toename dan verwacht. De Spaanse economie groeide juist minder sterk dan voorzien, maar nog altijd met 2 procent ten opzichte van het tweede kwartaal.