Clicky


Theater Tuschinski krijgt op 100e verjaardag predicaat Koninklijk

Theater Tuschinski krijgt op 100e verjaardag predicaat Koninklijk
28-10-2021 23:52 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - Bioscoop Tuschinski in Amsterdam heeft het predicaat Koninklijk gekregen. De bioscoop vierde donderdagavond zijn honderdste verjaardag. Burgemeester Femke Halsema en commissaris van de Koning Arthur van Dijk maakten op dat feest bekend dat koning Willem-Alexander de bioscoop de speciale koninklijke status heeft verleend.

Hiermee heet het pand nu Koninklijk Theater Tuschinski. "De stad kreeg honderd jaar geleden een van de mooiste cadeaus ooit, van de Rotterdammer Abraham Tuschinski", aldus Halsema. "Hij had de ambitie om het mooiste en grootste theater van Amsterdam neer te zetten om ‘een droomfabriek te creëren’. Het bleef niet bij woorden. Generaties van Amsterdammers komen naar Theater Tuschinski om kennis te maken met de magie van film. Maar velen zijn al betoverd voordat zij hun plaats hebben ingenomen."

Directeur Jacques Hoendervangers van bioscoopketen Pathé, die het pand al een kwart eeuw beheert, is "enorm trots" op de koninklijke status. Hij noemt het predicaat "een fantastische bekroning op het werk van oprichter Abraham Tuschinski en op de decennialange inzet van alle medewerkers om het gedachtegoed van Tuschinski te waarborgen".

Bij de toekenning waren drie nazaten aanwezig van Hermann Gerschtanowitz, een van drie oprichters van de theater: zijn kleinzoons Max en Ronnie en zijn achterkleinzoon Winston. Gerschtanowitz en de medeoprichters Tuschinski en Herman Ehrlich werden in de oorlog naar Duitsland gedeporteerd en kwamen niet meer terug.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 5 juni t/m zondag 11 juni

Alle Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,964
Diesel1,646

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions