Clicky


Opvallend veel Nederlandse 'uithalers' in Antwerpse haven

Opvallend veel Nederlandse 'uithalers' in Antwerpse haven
28-10-2021 12:13 | Haven Nieuws | auteur Redactie | Esther van der Wal

ANTWERPEN - De Federale Politie en het Openbaar Ministerie willen aandacht vragen voor het fenomeen van de zogenaamde uithalers. Deze maand werden al 25 mensen, waarvan 22 met de Nederlandse nationaliteit, gearresteerd. Ze riskeren voor de rechtbank in Antwerpen celstraffen tot 5 jaar.

Uithalers zijn personen die drugs uit containers proberen te halen. Uiteraard vaak op drugsgevoelige kaaien in de haven van Antwerpen, waarbij ze inbreken op de haventerreinen, en dan werden ze opgemerkt of betrapt.

Uithalers zijn de laagste trede van de ladder binnen de criminele organisatie, maar ze spelen wel een cruciale rol bij de internationale smokkel van verdovende middelen. 

Afgelopen maand zien de federale politie en parket Antwerpen opvallend veel uithalers met de Nederlandse nationaliteit die tegen de lamp lopen. Het gaat in totaal om 22 personen. In Antwerpen kiest het Openbaar Ministerie er voor om de aanhouding te vorderen en om hen zo snel mogelijk voor de rechtbank te brengen. Daar vordert het parket effectieve gevangenisstraffen tot vijf jaar en forse geldboetes.

Als Nederlanders in België worden veroordeeld, wordt aan Nederland gevraagd om de strafuitvoering over te nemen.