Clicky

 
Transport Online - Een vrachtwagen huren zonder chauffeur uit een andere EU-lidstaat wordt makkelijker

Een vrachtwagen huren zonder chauffeur uit een andere EU-lidstaat wordt makkelijker

Een vrachtwagen huren zonder chauffeur uit een andere EU-lidstaat wordt makkelijker
28-10-2021 11:55 | Politiek | auteur Redactie

BRUSSEL - De onderhandelaars van het Europees Parlement en de Europese Raad kwamen dinsdagavond overeen om de bestaande beperkingen op het gebruik van bestelwagens of tucks zonder chauffeurs die uit een ander EU-land zijn ingehuurd, te versoepelen.

De voorlopige overeenkomst zal de huidige EU-regels actualiseren die voorzien in een minimumniveau van openstelling van de markt voor het gebruik van vrachtwagens die gehuurd zijn zonder hun chauffeurs.

De overeenkomst zal de bestaande beperkingen bij het huren van deze voertuigen uit andere EU-landen versoepelen, zodat vervoerders, verhuur- en leasemaatschappijen kunnen voldoen aan korte-, seizoens- of tijdelijke vraagpieken op korte termijn of om defecte of beschadigde voertuigen te vervangen.

Bovendien zal het door het Parlement en de Raad bereikte akkoord bijdragen aan de klimaatdoelstellingen van de EU, aangezien gehuurde voertuigen doorgaans nieuwer, veiliger en minder vervuilend zijn dan het gemiddelde wagenpark.

De lidstaten stemden ermee in het gebruik van gehuurde bestelwagens of vrachtwagens toe te staan ​​zonder chauffeurs met een rijbewijs van een ander EU-land, maar waren tegen een volledige openstelling van de markt vanwege mogelijke fiscale verstoringen. EP-onderhandelaars hebben ervoor gezorgd dat transportbedrijven een optie zullen hebben om gehuurde voertuigen voor ten minste twee maanden per jaar te gebruiken.

De lidstaten kunnen er ook voor kiezen om te eisen dat deze voertuigen na 30 dagen gebruik volgens hun regels worden geregistreerd. Bedrijven zullen hun gebruik van gehuurde voertuigen moeten rapporteren aan hun nationale autoriteiten, om ervoor te zorgen dat dit niet meer dan 25 procent uitmaakt van het totale wagenpark dat door het betrokken bedrijf wordt gebruikt.

EP-rapporteur Cláudia Monteiro de Aguiar (EPP, PT) zei: "Deze overeenkomst stelt bedrijven in staat om gemakkelijker extra vrachtwagens te huren in plaats van ze te kopen, om aan de seizoensbehoeften te voldoen. Dit geeft bedrijven meer mogelijkheden, de vrijheid van ondernemerschap en de kans om middelen op de best mogelijke manier toe te wijzen, wat ook leidt tot milieuwinst en verkeersveiligheid.”

Het informele akkoord over EU-regels voor het gebruik van gehuurde vrachtwagens zonder chauffeur moet nog worden goedgekeurd door de Raad en het Parlement.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Verkeersinformatie

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,102
Diesel1,722

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions