Clicky


Werknemers metaalbedrijven gaan staken na afwijzen ultimatum

Werknemers metaalbedrijven gaan staken na afwijzen ultimatum
28-10-2021 11:39 | Financieel | auteur ANP

UTRECHT - Werknemers van bedrijven in de metaal- en technieksector gaan op korte termijn staken. De acties zouden halverwege november kunnen beginnen, meldt vakbond FNV. Een ultimatum dat door de vakbonden is gesteld aan werkgevers in de sector is afgewezen. De standpunten over onder meer het loon en een regeling voor zware beroepen liepen te ver uiteen.

De cao Metaal & Techniek geldt voor medewerkers van bedrijven in de kleinmetaal, de installatie- en isolatiesector, de carrosseriebouw en goud- en zilversmeden. Het gaat om 28.000 bedrijven. "Dat zijn installateurs van zonnepanelen, elektrische laadpalen en airco's maar ook bijvoorbeeld loodgieters en bedrijven die woningen isoleren", zegt FNV-onderhandelaar Jacqie van Stigt. "Die hebben het allemaal ontzettend druk."

"De omzet en orderposities nemen inderdaad toe nadat de coronapandemie zorgde voor een terugval", zegt hoofdonderhandelaar Ron Follon van de Federatie Werkgeversorganisaties Techniek (FWT), die namens de werkgevers onderhandelt. "Maar de winstgevendheid groeit niet in verhouding mee. Dit heeft te maken met de toegenomen exploitatiekosten. Zo zijn grondstoffen een stuk duurder geworden."

Schade bij bedrijven

Volgens Follon leiden stakingen alleen maar tot schade bij bedrijven die nog herstellende zijn van de coronacrisis. "Er moet een akkoord worden bereikt aan de onderhandelingstafel", vindt hij.

Er vallen bijna 320.000 mensen onder de cao Metaal & Techniek, waarover werd onderhandeld. De vakbonden eisen onder andere een loonsverhoging van 5 procent en vinden het bod van de werkgevers veel te mager. Die boden een loonsverhoging die bij een gemiddeld salaris neerkomt op 1,4 procent. Daarmee zouden werknemers er door de toegenomen inflatie op achteruitgaan, vrezen de bonden. De vakbonden willen ook dat oudere werknemers met een zwaar beroep drie jaar voor hun pensioenleeftijd kunnen stoppen met werken.

Eerder dit jaar was er al een maandenlange stakingsgolf door personeel bij grotere metaal- en technologiebedrijven, die onder de cao Metalektro vallen. Vakbonden en werkgevers in die sector sloten in juli een akkoord over een nieuwe cao, waar de achterban in september mee instemde.