Clicky

 
Transport Online - Man veroordeeld voor betrokkenheid bij terroristische aanslagen in Iran

Man veroordeeld voor betrokkenheid bij terroristische aanslagen in Iran

Man veroordeeld voor betrokkenheid bij terroristische aanslagen in Iran
27-10-2021 15:09 | Binnenland | auteur Redactie

ROTTERDAM - De rechtbank Rotterdam heeft woensdag een 42-jarige man veroordeeld voor deelname aan terroristische organisatie. Hij is betrokken geweest bij het voorbereiden en financieren van aanslagen. De man wordt veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar.

De man is een erkend vluchteling en zou in Iran gevangen en gemarteld zijn geweest. Na zijn vlucht uit Iran heeft hij zich aangesloten bij de verzetsbeweging ASMLA en heeft voor die beweging een televisiestudio opgezet in Nederland.

De verdachte heeft vanuit Nederland contact onderhouden met personen die in Iran aanslagen pleegden en planden. Het ging daarbij om het in brand steken van banken maar ook om aanslagen op personen die gelieerd waren aan de Iraanse overheid. De verdachte besprak mogelijke doelwitten en stelde financiële steun in het vooruitzicht. Ook verzocht hij de aanslagplegers om de aanslagen op te nemen. Enerzijds als bewijs dat de aanslag daadwerkelijk gepleegd was, anderzijds om te gebruiken voor de nieuwszender die de verdachte beheerde. Met behulp van een collega bij de televisiestudio in Nederland maakte hij daadwerkelijk geld over naar aanslagplegers in Iran.

De verdachte speelde hierdoor een belangrijke rol binnen een criminele en terroristische organisatie die tot oogmerk had aanslagen in Iran te ondersteunen. De aanslagen waren gericht tegen het Iraanse regime, personen die daarmee geassocieerd werden en leden van de Revolutionaire Garde. Deze misdrijven werden gepleegd om de Iraanse overheid te dwingen de regio Ahwaz af te staan of autonomie te verlenen. De verdachte is afkomstig uit deze regio.

De rechtbank houdt bij het opleggen van een straf rekening met de ervaringen die de verdachte persoonlijk met het Iraanse regime heeft. Hij heeft het bereiken van zijn doeleinden voor de regio Ahwaz tot zijn levensdoel gemaakt. De reclassering ziet geen aanknopingspunten om de verdachte in een strafrechtelijk kader te begeleiden. Het recidiverisico wordt hoog ingeschat, waarbij de risico’s met name in Iran liggen omdat uit niets is gebleken dat de verdachte doelwitten buiten dat land voor ogen heeft gehad.

Terrorisme wordt internationaal gezien als een van de ernstigste misdrijven. Gelet op de ernst van de feiten is de rechtbank van oordeel dat een gevangenisstraf van substantiële duur passend en geboden is.

De rechtbank legt de verdachte een gevangenisstraf op van vier jaar. De rechtbank ziet met name in het verleden van de verdachte aanleiding om een lagere straf op te leggen dan door de officier van justitie geëiste zes jaar.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,102
Diesel1,722

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions