Clicky

 
Transport Online - Grote transportcontrole in Deense haven

Grote transportcontrole in Deense haven

Grote transportcontrole in Deense haven
27-10-2021 14:18 | Controles | auteur Redactie

RODBY - De Deense politie heeft maandag 25 oktober en dinsdag 26 oktober een grote transportcontrole gehouden in de haven van Rødby. De controle vond zowel bij binnenkomst als bij vertrek uit Denemarken plaats. De politie had een remproefbank meegebracht die kon testen of de remmen van de voertuigen in orde waren.

Meer dan 150 vrachtwagens werden tegengehouden en gecontroleerd, waarvan het merendeel buitenlandse vrachtwagens waren. De agenten troffen 18 voertuigen aan waarbij ofwel de vrachtwagen ofwel de chauffeur niet aan één of meerdere regels voldeed. Hiervan waren 16 buitenlandse voertuigen.

Er waren in totaal 32 aanklachten tegen acht buitenlandse chauffeurs en hun vervoerders wegens het overtreden van de rij- en rusttijdenregels. De politie schreef acht boetes voor mankementen en gebreken aan voertuigen uit die zo ernstig waren dat het tevens leidde tot een dagvaarding.

Er waren drie tenlasteleggingen wegens een overtreding van de Goederenwet omdat de chauffeur de papieren niet op orde had.

Een Deensetrekker met oplegger is dinsdagochtend gestopt toen deze van de veerboot afreed. Het voertuig vertoonde verschillende mankementen aan zowel de trekker als de oplegger. De chauffeur bleek niet in dienst te zijn van het transportbedrijf, maar van een ander bedrijf. Bij controle van de remmen van het voertuig bleek dat een van de remmen op de derde as van de oplegger niet gekoppeld was aan het remsysteem van het voertuig, net zoals er geen remwerking was op een van de remmen op de andere as. De totale remwerking op de oplegger was minder dan de helft van de rembehoefte.

"Het is zeer verontrustend dat een vervoerder zo onverantwoordelijk handelt. De vervoerder moet ervoor zorgen dat de remmen correct werken, aangezien het voor de chauffeur moeilijk te detecteren is. Ernstige remstoringen van vrachtwagens zijn levensbedreigend en er is een groot risico dat dit bij een ongeval levens kan kosten", zegt politiecommissaris Henrik Fobian, hoofd van Tungvognscenter Øst.

Fraude met snelheidsbegrenzer

Later op dinsdag hield de politie een buitenlandse vrachtwagen tegen. De agenten wisten dat het transportbedrijf het voertuig eerder had gemanipuleerd zodat het harder kon rijden dan de toegestane 90 km/u. Tijdens de controle van dinsdag constateerde de politie dat de snelheidsbegrenzer van de vrachtwagen was ingesteld op 130 km/u. Dit betekent niet dat de truck een topsnelheid van 130 km/u kan halen, maar dat hij op de hoogste prestaties rijdt en dat is ver boven wat is toegestaan. Dit leidde tot 12 gevallen van rijden met een gemanipuleerde vrachtwagen tegen de chauffeur en de vervoerder.

“Voor de verkeersveiligheid is het cruciaal dat de zware voertuigen zich aan de maximumsnelheid houden. We moeten goed in de gaten houden of de regels worden nageleefd, zodat we dat soort gevaarlijke manipulatie kunnen stoppen”, licht Henrik Fobian toe.

De laatst gecontroleerde vrachtwagen bij de remrollenbank was in het buitenland geregistreerd. De vrachtwagen kon helemaal niet remmen op het rechterwiel op de eerste as. Dit betekende dat de vrachtwagen een rijverbod kreeg en de kentekenplaten ter plaatse in beslag werden genomen. De Oekraïense chauffeur verklaarde dat hij de motorrem (retarder) van het voertuig gebruikte, wat erop wees dat hij op de hoogte was van de slechte staat van de remmen.

Cannabis en hasj

Een Duitse chauffeur is dinsdagmiddag aangehouden toen hij bij een drugstest positief werd bevonden voor cannabis. Hij werd gearresteerd en beschuldigd van rijden onder invloed, dus de rit van de chauffeur stopte daarom in de haven van Rødby, waar hij een bloedmonster moest laten afnemen. De chauffeur was tevens in het bezit van 5 gram hasj.

Na de tweedaagse controle kunnen zowel de aangeklaagde chauffeurs als de vervoerders niet malse boetes verwachten. Naast de boetes kunnen verschillende bestuurders een intrekking van het recht om te rijden in Denemarken verwachten.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,349
Diesel2,107

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 16 mei t/m zondag 22 mei

Alle Rijverboden