Clicky

 
Transport Online - Tot vier jaar cel voor gewapende overval op T-Mobile winkel Almere

Tot vier jaar cel voor gewapende overval op T-Mobile winkel Almere

Tot vier jaar cel voor gewapende overval op T-Mobile winkel Almere
26-10-2021 15:51 | Misdaad | auteur Redactie

LELYSTAD - Twee Almeerders van 19 en 28 jaar zijn door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot celstraffen van 3 (waarvan een jaar voorwaardelijk) en 4 jaar voor het medeplegen van een gewapende overval op een T-Mobile filiaal in Almere. De mannen gaven twee minderjarige jongens instructies voor het plegen van de overval en zorgden voor wapens en een vluchtscooter.

Op 28 november 2020 rennen twee minderjarige jongens op klaarlichte dag, bewapend met een vuurwapen en een mes, het T-Mobile filiaal binnen. Eén van de jongens richt het vuurwapen op de mensen in de winkel en roept: ‘Dit is een overval! Naar de grond!’. De andere jongen dwingt een medewerker naar de kluis te lopen en iPhones in een bigshopper te stoppen. Ze nemen uiteindelijk 28 iPhones mee. De jongens willen ervandoor gaan op een vluchtscooter, maar de sleutel is er door een omstander uitgehaald. Als de jongens wegrennen, richten ze het vuurwapen op meerdere omstanders. 

De minderjarige jongens zijn in maart allebei veroordeeld voor een aantal overvallen op telefoonwinkels. Ze hebben verklaard dat de 28-jarige verdachte hen de opdracht gaf voor de overval op het T-Mobile filiaal in Almere. Hij gaf hen instructies, wapens en de bij de overval gebruikte kleding. Deze verklaringen zijn volgens de rechtbank voldoende consistent en gedetailleerd en komen overeen met andere bewijsmiddelen. De andere verdachte was voor en na de overval aanwezig op de afgesproken plekken en regelde de vluchtscooter voor de jonge overvallers. Dit blijkt niet alleen uit de verklaringen van de jongens, maar ook uit het aanstralen van zijn telefoon in de buurt van de winkel op het moment van de overval. Daarnaast stond de scooter op naam van zijn vader en is op zijn telefoon een foto van een vuurwapen gevonden. Het serienummer van dit vuurwapen komt overeen met het wapen dat bij de overval is gebruikt. 

De rechtbank vindt het ernstig dat de verdachten twee zeer jonge jongens hebben aangezet tot het plegen van een gewapende overval. De professionele manier waarop de overval is gepleegd, met meerdere wapens en voertuigen, neemt de rechtbank als strafverzwarend mee. De 19-jarige man is  veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3 jaar, waarvan een jaar voorwaardelijk. De rechtbank veroordeelt de 28-jarige man tot een gevangenisstraf van 4 jaar. Daarnaast legt de rechtbank hem een gedragsbeïnvloedende maatregel op. De rechtbank Midden-Nederland heeft vandaag nóg een verdachte veroordeeld voor het medeplegen van een gewapende overval op een andere telecomwinkel in Almere, anderhalve week eerder. In die zaak is een 23-jarige Almeerder veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3 jaar waarvan een half jaar voorwaardelijk.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,306
Diesel2,113

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 16 mei t/m zondag 22 mei

Alle Rijverboden