Clicky

 
Transport Online - Kamer ziet Turkije 'op ramkoers' met uitzetting ambassadeurs

Kamer ziet Turkije 'op ramkoers' met uitzetting ambassadeurs

Kamer ziet Turkije 'op ramkoers' met uitzetting ambassadeurs
23-10-2021 19:17 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - [update 19:23 uur] De Turkse president Recep Tayyip Erdorgan is "op ramkoers" met zijn besluit om tien ambassadeurs het land uit te zetten, aldus Tweede Kamerlid Kati Piri van de PvdA. Andere partijen in de Kamer komen met soortgelijke reacties.

De uitzetting is een reactie op een verklaring van de ambassadeurs waarin zij opriepen om de Turkse zakenman en filantroop Osman Kavala op vrije voeten te stellen. Ook de Nederlandse ambassadeur, Marjanne de Kwaasteniet, wordt tot persona non grata verklaard.

Volgens VVD-buitenlandwoordvoerder Ruben Brekelmans toont Erdogan met de stap "weer eens zijn ware gezicht". Brekelmans noemt het Turkse besluit op Twitter "een belachelijke daad en zinloze escalatie". Tom van der Lee (GroenLinks) noemt het "een bizar besluit van Erdogan". Hij vindt een "gepaste reactie" nodig.

Agnes Mulder (CDA) spreekt van "totaal onaanvaardbare daad" die niet mag worden geaccepteerd. De Turkse president is "de kluts kwijt en lijkt een sultan richting seniliteit", twitterde Derk Jan Eppink (JA21). "Mensen opsluiten omdat ze protesteren en bij kritiek daarover ambassadeurs uitzetten. Het past allemaal in de verwerpelijke werkwijze van Erdogan", vindt Jasper van Dijk van de SP.

De ambassadeurs brachten de verklaring maandag naar buiten op de vierde verjaardag van Kavala's detentie. Hij is niet veroordeeld en het Europees Hof voor de Rechten van de Mens oordeelde eind 2019 al dat Kavala onmiddellijk zou moeten worden vrijgelaten.

Sjoerd Sjoerdsma (D66) zegt dat de Nederlandse ambassadeur terecht heeft gewezen op de uitspraak van het Europees Hof dat Kavala moet worden vrijgelaten. "Dat Turkije de Nederlandse ambassadeur uitzet, omdat zij handelde in lijn met de uitspraak van dat hof, is de wereld op zijn kop."

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,102
Diesel1,722

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions