Clicky

 
Transport Online - Turkije gaat Nederlandse en andere ambassadeurs uitwijzen

Turkije gaat Nederlandse en andere ambassadeurs uitwijzen

Turkije gaat Nederlandse en andere ambassadeurs uitwijzen
23-10-2021 19:10 | Binnenland | auteur ANP/RTR/AFP

ANKARA  - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan wil dat de Nederlandse en negen andere ambassadeurs, die in een verklaring Turkije opriepen om zakenman en filantroop Osman Kavala vrij te laten, tot ongewenste personen worden verklaard. Het is de eerste stap naar uitwijzing.

Erdogan gaf de minister van Buitenlandse Zaken opdracht zo snel mogelijk deze tien ambassadeurs tot persona non grata te verklaren. Behalve om de Nederlandse ambassadeur gaat het om de vertegenwoordigers van onder meer de Verenigde Staten, Frankrijk en Duitsland.

Kavala zit inmiddels vier jaar in de gevangenis. Vorig jaar werd hij, na een eis van levenslang, vrijgesproken van het financieren van protesten in Istanbul in 2013. Er volgde direct een aanklacht voor betrokkenheid bij de verijdelde coup in 2016.

Onacceptabel

Turkije had afgelopen dagen al gedreigd de Nederlandse ambassadeur en de negen anderen uit te wijzen in de hoogopgelopen rel over de gevangen Turkse activist. Erdogan zei toen "dat we het ons niet kunnen veroorloven" deze ambassadeurs in Turkije te hebben.

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken had de verklaring over Kavala meteen "onacceptabel" genoemd. De ambassadeurs werden op het matje geroepen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,102
Diesel1,722

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions