Clicky


Advies aan Vlaamse regering: krimp veestapel drastisch in

Advies aan Vlaamse regering: krimp veestapel drastisch in
23-10-2021 12:19 | Buitenland | auteur ANP

BRUSSEL - De Vlaamse veestapel moet aanzienlijk kleiner worden om de klimaatdoelen te halen. Dat staat in een rapport van een adviesorgaan aan de Vlaamse regering dat persbureau Belga inzag. Net als in Nederland ligt een reductie van de veestapel echter politiek gevoelig.

Het rapport beschrijft een scenario waarin het aantal varkens met 15 procent zou moeten afnemen en er 10 procent minder pluimvee zou zijn. Het aantal melkkoeien zou met een kwart moeten afnemen en van zoogkoeien zouden er een vijfde minder moeten zijn. Alles bij elkaar zou dat betekenen dat er bijna 25 miljoen dieren minder worden gehouden door Vlaamse boeren.

Die vermindering is volgens de experts niet alleen goed voor het terugbrengen van de CO2-uitstoot, maar ook voor die van stikstof. Bovendien ontstaat er dan minder luchtverontreiniging door bijvoorbeeld fijnstof en kan er meer ruimte komen voor zaken als recreatie. Ook zou de biodiversiteit zich kunnen herstellen.

Groene energie

Behalve het terugdringen van het aantal boerderijdieren pleiten de Vlaamse klimaatexperts voor het veranderen van eetgewoontes met minder vlees en meer plantaardig voedsel. Ook zien ze mogelijkheden voor meer groene energie in de landbouw.

In Nederland wordt ook al enige tijd gesproken over het terugdringen van het aantal dieren, al wordt hier vooral gekeken naar de stikstofuitstoot. Boeren zijn fel gekant tegen gedwongen inkrimping en protesteerden de afgelopen jaren al verschillende keren.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,179
Diesel1,956

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions